BiH

saopštenje za javnost

Bećirović: OHR mora zaustaviti nezakonite aktivnosti u RS-u

17/07/2022

Pozvao je državnog pravobranioca Mariofila Ljubića i njegove zamjenike Ismeta Velića i Mlađena Mandića da preuzmu odgovornost u skladu sa zakonom

Kandidat ujedinjene opozicija za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović pozvao je Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH da zaustavi nezakonito knjiženje državne imovine na bh. entitet Republika Srpska, a domaće institucije da reagiraju u skladu sa svojim ovlastima i zakonima BiH, te zaštite imovinu čiji je država titular.

– Aktivnosti na lokalnoj i entitetskoj razini potvrđuju da vlasti bh. entiteta RS de facto nastavljaju pravno nasilje uprkos odlukama Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH, koji je ranije djelovao u smislu dopune Odluke o ojačavanju Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine. Navedene odluke govore da je ništavno svako raspolaganje imovinom koje je izvršeno suprotno navedenom zakonu – naveo je Bećirović u saopćenju za javnost.

Dodao je da „pokazujući iznova spremnost da atakuju na integritet državnih institucija, uključujući i Ustavni sud BiH, kao i autoritet međunarodne zajednice, to jeste Vijeća za implementaciju mira i Ureda visokog predstavnika, u radu institucija bh. entiteta RS na djelu vidimo ugrožavanje vladavine prava, narušavanje pravne sigurnosti i sigurnosti poslovanja“.

Bećirović navodi da, bilo da se radi o nezakonitim knjiženjima imovine koju koriste javne institucije i ustanove ili pak politici uspostavlja takozvanih zaštićenih područja i(li) nacionalnih parkova, cilj je sasvim jasan, a to je izvlašćivanje države kao titulara vlasništva.

On, također, smatra neprihvatljivom pasivnost institucije Pravobranilaštva BiH, koja je i osnovana „u cilju da se državi Bosni i Hercegovini obezbijedi mogućnost efikasne zakonske zaštite i zastupanje u pogledu zaštite njenih Ustavom utvrđenih nadležosti, interesa i prava”.

– Indikativno je da Pravobranilaštvo BiH uprkos svemu do sada nije poduzelo aktivnosti podnošenja prijava Tužilaštvu BiH dok se nelegalno razvlašćuju na desetine hiljada hektara šumskog i drugog zemljišta. Tužilaštvo BiH i drugi nadležni organi države BiH, također, moraju procesuirati odgovorne osobe koje su nastavile neustavno i nezakonito knjiženje državne imovine BiH na bh. entitet RS. Jer, kakva je, na koncu, svrha institucija ukoliko neće da štite interes države BiH u skladu s čijim zakonima su osnovane – pita se Bećirović.

Pozvao je državnog pravobranioca Mariofila Ljubića i njegove zamjenike Ismeta Velića i Mlađena Mandića da preuzmu odgovornost u skladu sa zakonom, te javnosti objasne šta su učinili na pitanju zaštite državne imovine koja se već duži period nezakonito knjiži na entitet RS.

– Pozivam sve političke aktere u BiH na zajedničko i odlučno djelovanje na zaštiti imovine države BiH, s ciljem suštinske zaštite njezine državnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta – zaključio je Bećirović, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.