BiH

Bećirović podnio ostavku u Komsiji za ljudska prava PSBiH

16/09/2015

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta Denis Bećirović je prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice tog doma informirao kolege da podnosi ostavku na članstvo u Zajedničkoj komisiji za ljudska prava PSBiH zbog, kako je kazao, „diskriminatorske politike negiranja bosanskog jezika na teritoriji bh. entiteta RS“.

Predložio je da se to uvrsti u dnevni red današnje sjednice.

– Smatram da je besmisleno biti član Komisije za ljudska prava, a da u državi imamo situaciju da se milionima ljudi koji govore bosanskim jezikom zabranjuje čak da taj svoj jezik nazovu jezikom kako su ga zvali stoljećima prije toga – kazao je Bećirović.

Dodao je kako želi podsjetiti da „takva situacija predstavlja sigurno i antidejtonski i antiustavni i nedemokratski čin i da je takva politika neodrživa“.

– Dajem neopozivu ostavku. Bez obzira na to da li to danas ušlo ili ne ušlo u dnevni red, ja podnosim ostavku na mjesto člana Komisije za ljudska prava. Predlažem vam danas da izaberete novog člana u tu komisiju – kazao je Bećirović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.