Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bećirović poručio Dodiku da nema i ne može biti raspada BiH

BiH

denis-becirovic123

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović (SDP BiH) uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o proglašenju 9. januara Danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske republike Bosne i Hercegovine/Republike Srpske.

Bećirović je danas na pres-konferenciji istaknuo „da je 9. januar antidejtonski datum, antiustavan, nezakonit i apsolutno neprihvatljiv datum“.

Po njegovim riječima, „9. januar je jedan od najcrnjih datuma u historiji BiH, Evrope i svijeta nakon Drugog svjetskog rata“.

– Taj datum apsolutno nema nikakvo pravno uporište ni u Dejtonskom mirovonom sporazumu ni u Ustavu BiH. Međunarodna zajednica je već naglasila da je to neprihvatljiv datum. Ustavni sud BiH je donio konačnu i obavezujuću odluku i o tome više nema rasprave – kazao je Bećirović.

Ustvrdio je da ne postoji nikakva pravna veza između 9. januara i Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka BiH.

Bećirović napominje da je pitanje kontinuiteta precizno razriješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

– Ustav BiH je vrlo jasno propisao da kontinuitet ima samo država BiH. Nema ni jednog člana, ni jedne rečenice koja govori o kontinuitetu entiteta – naglašava Bećirović.

Govoreći o predloženom zakonu, Bećirović je kazao da su njegove glavne karakteristike: poštivanje presuda Međunarodnog suda pravde kao najvišeg pravnog organa UN-a; Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda BiH.

– Ovaj zakon poziva na poštivanje nevinih žrtava ratnih zličina i genocida. Poziva na utvrđivanje istine i teži ka uspostavljanju pravde u bh. društvu – naveo je Bećirović.

Naglasio je da ovaj zakon ni na koji način ne može izmijeniti sudske presude, te da je u funkciji podizanja svijesti i međunarodne zajednice i BiH da treba dosljedno implementirati sudske presude.

Po njegovim riječima, zakon koji je predložio za cilj ima da promovira istinu i pravdu u državi BiH.

– Sinoć je predsjednik RS-a Milorad Dodik na RTRS-u prijetio čak i NATO savezu i državi BiH, a spominjao je i moje ime i prezime. Javno je rekao da predstoji mirni razlaz i raspad BiH. Danas mu iz zgrade državnog parlamenta želim vrlo jasno poručiti – Milorade, nema i ne može biti nikakvog ni mirnog ni bilo kakvog raspada države BiH – poručio je Bećirović danas na pres-konferenciji predsjedniku RS-a.