BiH

Potpredsjednik SDP-a

Bećirović pozvao Čovića da sazove sjednicu Doma naroda PSBiH

28/10/2019

To je flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i Poslovnika o radu Doma naroda i Predstavničkog doma – navodi Bećirović.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović javno je pozvao predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragana Čovića da najkasnije u roku od sedam dana sazove sjednicu tog najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine.

Bećirović u javnom pozivu Čoviću navodi da je prošlo više od sedam mjeseci od konstituiranja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te da je nažalost Dom naroda potpuno blokiran. Napominje da, također, više od jedanaest mjeseci ne radi ni Predstavnički dom.

– To je flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i Poslovnika o radu Doma naroda i Predstavničkog doma – navodi Bećirović.

Ističe da Dom naroda u novom sazivu nije usvojio nijedan zakon, da je u parlamentarnoj proceduri više od 30 zakona koji su na čekanju, te da su desetine važnih međunarodnih ugovora na čekanju, “što nanosi ogromne ekonomske štete”.

Bećirović podsjeća i da nisu imenovane delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Također, nisu imenovani ni članovi stalnih komisija Doma naroda: Ustavnopravne komisije, Komisije za finansije i budžet i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.

– Zbog opstrukcija i potpunog zastoja u radu državnih organa vlasti blokirane su stotine miliona eura za kapitalne investicije i javne radove koji znače zapošljavanje hiljada radnika u Bosni i Hercegovini – navodi Bećirović.

Ističe da je blokada države i državnih organa “veoma opasan posao sa nesagledivim posljedicama”.

– Zato prekinite s takvom politikom i deblokirajte Dom naroda. Krajnje je vrijeme da shvatite da građani i narodi u Bosni i Hercegovini ne mogu i ne smiju biti taoci neodgovornih političara. Krajnje je vrijeme da počnete raditi posao za koji ste preskupo plaćeni od građana ili podnesite neopozivu ostavku ako nećete da radite u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom Doma naroda – navodi, između ostalog, Bećirović u javnom pozivu predsjedavajućem Doma naroda PSBiH Draganu Čoviću.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.