Bećirović: Pristupiti jačanju i afirmiranju državotvorne svijesti

BiH

denis becirovic

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović smatra da ulice, trgove, javne ustanove, institucije iz oblasti obrazovanja, nauke, kulture, sporta, zdravstva treba nazivati, prije svega, imenima bosanskih kraljeva i banova iz doba srednjovjekovne Bosne, vijećnika ZAVNOBiH-a koji su obnovili državnost BiH 1943. i boraca Armije Republike BiH koji su odbranili nezavisnost BiH od 1992. do 1995.

– Teška glupost je konfrontirati antifašiste koji su od 1941. do 1945. obnovili državnost Bosne i Hercegovine i antifašiste koji su od 1992. do 1995. godine očuvali nezavisnost države Bosne i Hercegovine. Nesaglediva je opasnost za budućnost države Bosne i Hercegovine konfrontirati Dan državnost (25.11.1943) i Dan nezavisnosti (1.3.1992.). To mogu raditi samo neznalice ili oni koji ne misle dobro državi Bosni i Hercegovini – smatra Bećirović, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Ističe da, umjesto neozbiljnog pristupa, treba stručno, argumentirano i pametno pristupiti jačanju i afirmiranju državotvorne svijesti kod svih građana Bosne i Hercegovine, te da “to nije posao za neuke, ostrašćene i nedorasle osobe, odnosno da to treba da osmišljavaju oni koji znaju kako se afirmira kulturni, politički, historijski i državno-pravni kontinuitet države Bosne i Hercegovine”.

– Naravno, osim ovih perioda ima i drugih razdoblja naše historije u kojima su djelovali veliki, zaslužni i umni ljudi koji, također, zaslužuju da im odamo počast i zahvalnost. Međutim, u ovim vremenima stalnih nasrtaja na državu Bosnu i Hercegovinu od izuzetne je važnosti da akcenat stavimo na one periode i ličnosti koje su izgrađivale, obnavljale i očuvale našu domovinu Bosnu i Hercegovinu – stav je Bećirovića.

Navodi da “pametna vlast zna da historija ne počinje od nje” te da “mudra vlast ne izaziva jalove rasprave o nazivima ulica i ne dijeli bespotrebno građane naše države”. Naprotiv, kako dodaje, umjesto otrcanih međustranačkih prepucavanja, osimišljenom i dugoročnom državnom politikom treba podstaći naučne, državne i građanske institucije, udruženja, društva i organizacije da u XXI. stoljeću studiozno i ozbiljno izučavaju i afirmiraju srednjovjekovnu bosansku državnost, antifašističku borbu i zasluge vijećnika ZAVNOBIH-a za obnovu državnosti BiH, kao i ogromne zasluge Armije Republike BiH u odbrani i očuvanju nezavisne i međunarodno priznate države BiH.

– Moramo otklanjati naš zaborav i uspostavljati duhovnu i intelektualnu vezu između bosanske sadašnjosti i naših najboljih predaka koji su stoljećima izgrađivali, razvijali, čuvali i branili našu domovinu – precizira Bećirović, navodeći da za politiku očuvanja i razvoja države BiH nisu korisne “tendenciozne i nepromišljene inicijative o nazivima ulica koje svađaju i dijele bosanskohercegovčke građane”, saopćeno je iz SDP-a BiH.