Bećirović traži izradu Strategije nacionalne sigurnosti

BiH

denis-becirovic123

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović zatražio je od Vijeća ministara da sačini Strategiju nacionalne sigurnosti BiH i uputi je u parlamentarnu proceduru.

U poslaničkoj inicijativi, o kojoj bi poslanici Doma trebali biti upoznati na sjednici 14. juna, zatražit će od Vijeća ministara da najkasnije u roku od šest mjeseci, od dana usvajanja te inicijative u Domu, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi tu strategiju.

Kako je ocijenio takva strategija predstavlja najvažniji strateški dokument kojim se utvrđuju osnove politike sigurnosti i zaštite nacionalnih interesa BiH.

Bećirović smatra da polazište Strategije treba činiti suverenitet i teritorijalni integritet države, ekonomski prosperitet, socijalna stabilnost, razvoj demokratije i vladavina prava, poštovanje ljudskih prava, euroatlantska vanjskopolitička orijentacija i unapređenje saradnje s najuticajnijim subjektima međunarodne zajednice.

– Tekst Strategije nacionalne sigurnosti treba potvrditi privrženost BiH općim demokratskim vrijednostima, međunarodnom pravu, izgradnji i unapređenju regionalne i globalne sigurnosti – mišljenja je SDP-ov poslanik.

Također, Strategija treba pružiti analizu okruženja BiH, identificirati izazove, rizike i prijetnje sigurnosti, utvrdi nacionalne interese, odredi ciljeve, osnovna načela i elemente politike nacionalne sigurnosti.