Bećirović u Bužimu: Ne želimo nuklearni otpad Hrvatske pred našim vratima!

BiH

buzim becirovic

Dr. Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH, danas je u Bužimu izjavio da se dobrosusjedski odnosi u regiji moraju graditi isključivo na principima uzajamnog poštovanja, što se dovodi u pitanje kada se govori o odnosu susjeda prema Bosni i Hercegovini.

Osvrćući se na namjeru Republike Hrvatske da skladišti nuklearni otpad na granici sa našom državom, što je protivno međunarodnim normama, dr. Bećirović je istakao poražavajuće indolentan odnos Predsjedništva BiH prema ovom problemu. Najavio je da će kao budući član Predsjedništva BiH u svim susretima sa zvaničnicima Republike Hrvatske insistirati na poštivanju pozicije i prava naše zemlje, te na rješavanju ovog problema susjeda koje ne može biti na štetu Bosne i Hercegovine.

Govoreći o problemima boračke populacije, Bećirović je rekao da „oni koji su odbranili našu domovinu u ratu zaslužuju da država zaštiti njihova prava u miru. Naši borci moraju biti sistemski zaštićeni.

Država danas mora pružiti sigurnost onima koji su bili stub njene sigurnosti u najtežim vremenima. Stimulisanje zapošljavanja boraca je važna mjera za osiguranje dostojanstvenog života, ali i kasnijeg ostvarenja prava na primjerenu penziju naše najzaslužnije generacije.“

Na kraju izlaganja, dr. Bećirović je naglasio da su državnost i suverenitet Bosne i Hercegovine neupitne i trajne kategorije i da je očuvanje države obaveza i prema generacijama koje su je odbranile u ratu, kao i prema generacijama koje dolaze poslije nas: „Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih država i njeni patrioti nikada i nikome neće dozvoliti da ugrožava njenu opstojnost kao nedjelljive i multietničke države. Njeno mjesto je u NATO-u i EU.“

Na promociji knjige „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“, pored dr. Bećirovića su govorili promotori Saša Magazinović, Jasmin Emrić, Albin Muslić, Ferid Buljubašić, Nerkez Arifhodžić i doc. dr.
Benjamina Londrc.