Bećirović u Kaknju: Džaferović neka vodi svađalačku i prljavu kampanju

BiH

becirovic kakanj

U Kaknju je sinoć uz veliki odziv građana održana promocija knjige prof. dr. Denisa Bećirovića, „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“.

Obraćajući se prisutnim, dr. Denis Bećirović se osvrnuo na problem nedostatka kulture dijaloga i nedostatka povjerenja u političkom i društvenom životu u Bosni i Hercegovini: „Svoju zadaću, između ostalog, vidim i u tome da razvijamo novu političku kulturu dijaloga, međusobnog uvažavanja, izgradnje povjerenja i saradnje. Nama, Bošnjacima, Srbima i Hrvatima i ostalim u Bosni i Hercegovini niko sa strane ne može donijeti sreću. To možemo učiniti samo zajedno. Ili ćemo zajedno krenuti naprijed ili ćemo zajedno propadati u bijedi, izolaciji i siromaštvu. Treće opcije nema.“

Dr. Bećirović je potom skrenuo pažnju na činjenicu da iz Bosne i Hercegovine danas masovno sele građani svih nacionalnosti, u potrazi za stabilnim političkim okruženjem i ekonomskom sigurnošću.

„Građani odlaze u zemlje koje im nude ono šta Bosni i Hercegovini nedostaje, a to je ekonomska perspektiva, sigurnost i solidarnost. Idu u države u kojim su kao ravnopravni građani prihvaćeni i prigrljeni, iako potpuni stranci, neovisno o njihovim etničkim i vjerskim uvjerenjima. Mi u Bosni i Hercegovini jedni drugima nismo i ne smijemo biti stranci. Moramo pokazati da možemo zajedno graditi našu bosanskohercegovačku budućnost. Moramo pokazati da nismo zaboravili tekovine koje su stoljećima krasile naše društvo, a to je poštovanje različitosti, međusobno uvažavanje i natjecanje u činjenju dobra jednih prema drugima, a ne sukobljavanju“, dodao je autor.

Konačno, dr. Bećirović se osvrnuo i na posljednje lične napade na njega jednog od protivkandidata, Šefika Džaferovića, poručivši:

„Ja ću nastaviti da vodim pozitivnu kampanju. Smatram svojom obavezom da građanima ponudim konkretna rješenja i konkretan program. Građani zaslužuju da se bavimo njima i to je naš posao, a ne da se bavimo jedni drugima. Oni koji rješenja za građane nemaju, pribjegavaju primitivnim taktikama upiranja prstom u druge i zametanjem svađa. Sa mnom partnera u svađi neće naći. On neka vodi svoju primitivnu kampanju, a ja ću građanima podastirati konkretne rezultate onoga šta sam radio i konkretan plan onoga šta ću raditi kada budem izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Građani sigurno nisu naivni, već su odavno prozreli ispraznu priču Džaferovića i njemu sličnih i dosadila im je. Sigurno je da treba i da ih vrijeđa potcjenjivanje njihove inteligencije i podmetanje šou programa pod ozbiljnu izbornu kampanju.“

Pored autora, o knjizi „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“ su govorili promotori doc. dr. Goran Behmen, general Mustafa Polutak, mr. Ferid Buljubašić, doc. dr. Benjamina Londrc, Saša Magazinović, Nerkez Arifhodžić i književnik Hadžem Hajdarević.