Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Bećirović uputio prijedlog za usvajanje državnog zakona o nagradi ZAVNOBiH-a

25/11/2016

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović podsjetio je na značaj 25. novembra, Dana državnosti BiH, te obavijestio da je zvanično uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog za usvajanje državnog zakona o nagradi ZAVNOBiH-a.

Bećirović je istakao da je 25. novembar jedan od najsvjetlijih, najgrandioznijih i najvažnijih datuma u dugogodišnjoj historiji BiH te da ovaj dan ne pripada nijednom narodu pojedinačno već je zajedničko blago svih građana i naroda BiH.

Podsjetio je da je ZAVNOBiH bio antifašistička skupština svih naroda i građana BiH, naglasivši da bez nje danas ne bi bilo niti Parlamentarne skupštine niti države BiH.

– Negiranje ZAVNOBiH-a je antidejtonski, antiustavni, nelegalan i apsurdan čin – smatra Bećirović.

Također je istakao da, zahvaljujući ZAVNOBiH-u pojedini narodi ne bi uopće opstali na ovim prostorima, a ideje ZAVNOBiH-a su i danas aktuelne jer su upućivale na zajedništvo i mir, nenasilje i toleranciju.

– ZAVNOBiH je događaj najvišeg ranga koji je promijenio smjer historije i na historijsku scenu izveo nove društvene snage – istakao je Bećirović na današnjoj pres-konferenciji, dodavši da bi nagrada ZAVBNOBiH-a za koju se on zalaže trebala biti posebno priznanje koje će se dodjeljivati radi isticanja najznačajnijih dostignuća u svim oblastima od općeg značaja za razvoj BiH.

Poručio je da nijedan grad niti jedan dio BiH “nisu nikada bili niti će ikada biti ekskluzivno srpski, hrvatski ili bošnjački prostor”.

Komentari