Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bećirović: Ustavom BiH zabraniti raspirivanje nacionalne i vjerske mržnje

denis becirovic

U Sarajevu je održana peta sjednica Odbora Socijaldemokratske partije BiH za reformu ustava i ustavna pitanja, na kome su članovi konstatirali da su u završnoj fazi višegodišnje pripreme novog SDP-ovog ustavnog teksta za budućnost evropske države Bosne i Hercegovine koji treba doprinijeti uspostavljanju racionalnije, efikasnije i funkcionalnije države Bosne i Hercegovine.

Interes građana i naroda naše države nije preskupa i nesposobna birokratija, desetine vlada i parlamenata, stotine ministara, hiljade njihovih zamjenika i sekretarica…S takvim neracionalnim sistemom se ne možemo pomiriti, rečeno je, između ostalog, danas na sjednici Odbora SDP za ustavna pitanja.

Predsjednik Odbora ustavna pitanja dr. Denis Bećirović istaknuo je da su državi BiH potrebne ozbiljne ustavne promjene koje će omogućiti uslove za razvoj zemlje u skladu sa njenim multietničkim bićem i evropskim demokratskim standardima. Osnova za njenu transformaciju u tom smjeru jeste uspostava individualnih i kolektivnih ljudskih prava i sloboda u skladu sa evropskim i svjetskim standardima.

Pri tome, bilo bi korisno imati u vidu da država BiH treba da bude nedjeljiva, socijalna, sekularna, građanska, multietnička država, zasnovana na vladavini prava, individualnih sloboda i jednakosti, nacionalne i spolne jednakosti, društvene pravde.

Novim tekstom Ustava Republike BiH, pored ostalog, nužno je propisati da je protivustavno i kažnjivo svako propagiranje ili provođenje politike nacionalne neravnopravnosti, kao i svako raspirivanje nacionalne, vjerske, rasne ili bilo koje druge mržnje i netrpeljivosti.