Bećirović Vučiću: Prestanite se ponašati kao premijer “Velike Srbije”

denis becirovic

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i državni poslanik Denis Bećirović poručio je Aleksandru Vučiću da se prestane ponašati kao premijer “velike Srbije” povodom Vučićevog najnovijeg neovlašćenog miješanja u unutrašnja pitanja BiH, saopćeno je iz SDP-a.

Najnovija Vučićeva izjava da će, ukoliko Vijeće za implementaciju mira na sutrašnjoj sjednici zabrani najavljeni referendum o danu Republike Srpske (RS), „pozvati predstavnike RS-a da dođu u Beograd na konsultacije … da vide kako što manju štetu da naprave srpskom narodu”, novi je dokaz njegove neprincipjelne, nedobronamjerne i antidejtonske politike, smatra Bećirović.

– Gospodine Vučiću, prestanite se ponašati kao premijer “velike Srbije”! Vi ste, ako ste zaboravili, premijer samo Srbijanaca, a ne Srba u regionu, što su dvije dijametralno različite stvari. Prestanite se drsko i antidejtonski ponašati prema Bosni i Hercegovini!

Prestanite negirati legalne i legitimne odluke Ustavnog suda BiH! Prestanite potkopavati ustavni poredak države Bosne i Hercegovine! Prestanite rušiti suštinske dijelove Dejtonskog mirovnog sporazuma! Prestanite unositi razdor i nemir među bh. narode i građane! Prestanite jedno govoriti a potpuno drugo raditi!

Prestanite, napokon, djelovati s ciljem realizacije zločinačkog i neostvarivog velikosrpskog projekta – Bećirovićeve su riječi.

Bećirović predstavnicima međunarodne zajednice postavlja pitanje – do kada će tolerirati Vučićevo otvoreno potkopavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i države Bosne i Hercegovine.

– Nekada je Slobodan Milošević koji se zapadnoj javnosti predstavljao kao mirotvorac i demokrata (u trenutku kada je projekat Srpske akademije nauka i umjetnosti bio u fazi izvođenja, a Milošević njegov izvođač radova) koristio Šešelja i Vučića koji su mu se rado stavljali na raspolaganje kad je god trebalo po Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj paliti i ubijati.

Danas stazama Miloševića, samo drugom taktikom, nastavlja najbolji učenik Vojislava Šešelja Aleksandar Vučić koji u svojoj “pomiriteljskoj” politici ohrabruje, instruira i aplaudira Dodikovoj antidejtonskoj tezi “o dvije srpske države – navodi Denis Bećirović.

On ističe da je za vrijeme za poruku međunarodne zajednice Vučiću da se na tlu Bosne i Hercegovine neće praviti ni srpska ni bošnjačka ni hrvatska država.

Bosna i Hercegovina je bila, ostala i ostat će država svih njenih naroda i građana.

– A Vučić i njemu slični bi morali znati da ih hegemonitička politika približava više beogradskom pašaluku nego projektovanoj velikosrpskoj džavi – zaključuje Denis Bećirović.