Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

memorijalni centar „Kamičani“

Begić: Izložbom “Svjedočanstva” želimo govoriti o žrtvama, o njihovim životima

New Project – 2022-07-20T181021.880

Na izložbi je prikazano više od 100 različitih predmeta sa 23 lokacije. Radi se o predmetima i dijelovima odjeće i obuće ubijenih žrtava

Izložba ličnih predmeta žrtava ekshumiranih u grobnicama „Svjedočanstva“, koju su priredili Mujo Begić iz Instituta ze nastale osobe BiH, te Zlatan Ališić i Senadin Ramić, postavljena je danas u memorijalnom centru „Kamičani“ i posjetili su je svi koji su prisustvovali kolektivnoj dženazi za 16 žrtava ubijenih na području Prijedora tokom proteklog rata.

Begić je u razgovoru za Fenu kazao da je cilj ove izložbe da senzibiliraju javnost o žrtvama, da u konačnici probamo govoriti iz neke potpuno druge perspektive, da govorimo o žrtvama, o njihovim životima.

– Ova izložba zapravo govori o ukupnosti života tih ljudi, o njihovim navikama, njihovim željama, o njihovim stvarima, koje su vrlo važne i bitne – naveo je Begić.

Kaže da su ovom izložbom željeli poslati jasnu poruku da se ovdje ne radi samo o statističkim brojevima, da se ovdje radi o ljudima, o njihovim životima.

– Željeli smo poslati univerzalne poruke iz Prijedora, koje mogu biti prezentirane bilo gdje u BiH. Mi smo širom BiH također pronalazili artefakte i predmete uz žrtve. Ovo su autentični predmeti koji su pronađeni uz žrtve, bez ikakve dorade. Ovo su predmeti koje su porodice dijelom donirale i ovo je dio jednog šireg projekta koji smo počeli raditi, a koji se zove „Prikupljanje predmeta od najmanje 1.000 žrtava na području Bosanske Krajine“ – kazao je Begić.

Po njegovim riječima, u tom cilju, nekoliko im je stvari vrlo bitno, da pokrenu proces prikupljanja predmeta, ličnih stvari, dokumenata, fotografija i svega što će biti dio budućeg Memorijalnog centra u Kamičanima.

Istaknuo je da su izloženi predmeti pripadali žrtvama, od djece, starijih osoba, od ljudi mlađe starosne dobi.

– Ovdje smo danas izložili predmete sa 23 lokacije na kojima smo pronašli posmrtne ostatke žrtava. Naš jasan cilj i poruka je upravo da kroz ovo pokažemo senzibilnost, a istovremeno da pozovemo i ostale porodice da nam se priključe, da doniraju predmete, lične stvari žrtava kako bi mogli proširiti, obogatiti ovu izložbu – kazao je Begić.

Dodao je da su ovi predmeti i lične stvari porodicama posebno važni, ali doniranjem i postavljanjem u budućem spomen-kompleksu, ovi će predmeti biti očuvani za vječnost, bit će u prilici generacije koje dolaze da vide te predmete, da uče o tome šta se desilo.

Na izložbi je prikazano više od 100 različitih predmeta sa 23 lokacije. Radi se o predmetima i dijelovima odjeće i obuće ubijenih žrtava.