Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Benaid Kalajdžić: Mostarska lasta je simbol i ne smije nestati

benaid

Višestruki pobjednik mostarskih skokova i jedan od onih koji su skakali i na glavu i na noge, te učesnik Kupa Del Mondo u Italiji, Benaid Kalajdžić bio je član petočlanog žirija koji je nedavno dobro obavio posao na mostarskim skokovima. Uz pohvale organizatoru koji se potrudio da skokovi budu istinski spektakl, Kalajdžić je uputio kritike skakačima.

– Prema mom skromnom mišljenju, gotovo svi su podbacili. U moje vrijeme skakakalo je preko 30 skakača na noge i trebalo je dobro se potruditi da prođeš u drugi krug. Ovog puta nastupilo je 15 skakača. Žalim i zbog malog broja skakača na glavu iz Mostara. Nekad ih je bilo skoro deset, a danas jedva trojica. Mostarska lasta je tradicija i simbol ovog grada i zbog toga ne smijemo dozvoliti da je nestane. Nažalost, mladi malo vremena provode pored Neretve, rijetki se oslobađaju i onda je broj skakača manji, govori Kalajdžić za Fokus.ba.

Posebnu čast predstavljalo mu je mjesto s četvoricom starijih kolega u žiriju skokova. Trudio se, kaže, biti realan, ali i prije samih skokova savjetom pomoći mladim skakačima.

– Nastojao sam im razbiti tremu i smiriti ih i mislim da mi je pošlo za rukom. U drugoj seriji se skakalo bolje nakon dosta loše prve, podsjeća Kalajdžić.

Na kraju je obećao da će se sam tokom godine potruditi da na narednim skokovima bude više mladih skakača iz Mostara.

– Pokušat ćemo osloboditi što više mladića. Danas je teško, roditelji djeci ne dozvoljavaju odlazak na Neretvu, dok smo mi dane i noći provodili na obalama, kazao je na kraju Kalajdžić.