BiH

Berlinale: Srebreni medvjed za Tanovićev film “Smrt u Sarajevu”

20/02/2016

Film Smrt u Sarajevu bh. režisera Danisa Tanovića dobitnik je Srebrnog medvjeda u kategoriji “Nagrada žirija” na 66. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu Berlinale.

Ovo je za Tanovića druga nagrada na ovogodišnjem Berlinaleu nakon što je ranije danas dobio nagradu za najbolji film od međunarodnog Udruženja filmskih kritičara.

Preuzimajući Srebrenog medvjeda bh. režiser je rekao: “Mama i tata ovo je za vas!”

danis tanovic

“Volio bih da sam pripremio govor. Hvala mojim producentima, koji su bili strpljivi sa mnom u trenucima kad sam mislio da nikad neću završiti ovaj film, moram zahvaliti Levyju koji je napisao pozorišni komad na osnovu kojeg je nastao ovaj film, hvala mojom ekipi, glumcima i glumicama koji su nevjerovatni. Hvala Berlinale što ste nas ugostili. Pozdrav raji u Meeting Pointu, mon amour, jet'aime, mama, tata, ovo je za vas”, kazao je Danis Tanović.

Danis Tanović je već nagrađen sa dva srebrna medvjeda na Berlinaleu 2013. godine za film “Epizoda u životu berača željeza” i to za najbolji film i za najboljeg glumca kojeg je dobio Nazif Mujić, te Nagradom ekumenskog žirija.

Na 66. Berlinaleu takmičilo se 18 filmova, a Festival je ove godine okupio više od 20.000 filmskih profesionalaca iz 128 zemalja svijeta.

Film Smrt u Sarajevu snimljen je po predlošku dramskog teksta Hotel Evropa francuskog filozofa Bernard-Henri Levyja, a po kojem je prije dvije godine Dino Mustafić režirao i istoimenu pozorišnu predstavu, tačnije monolog koji je izvodio čuveni francuski glumac Jacques Weber. Weber se pojavljuje i u Tanovićevom filmu uz bosanskohercegovačke glumce Izudina Bajrovića, Snežanu Vidović, Vedranu Seksan, Muhameda Hadžovića, Faketu Salihbegović-Avdagić i Edina Avdagića, koji su ostvarili glavne uloge.

Radnja filma odvija se u jednom sarajevskom hotelu koji priprema večeru povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, u organizaciji Evropske unije. Nakon dugo vremena hotel radi punim kapacitetom, ali istovremeno banka traži naplatu dugovanja, a radnici spremaju štrajk upravo u trenutku dolaska visokih zvanica.

DEATH IN SARAJEVO (2016) by Danis Tanovic [excerpt] from Richard Lormand on Vimeo.

Propast večere značila bi i propast hotela. Direktor hotela uz pomoć mafijaša koji vodi striptiz bar u podrumu hotela, pokušava zaustaviti štrajk. Istovremeno, na krovu, u improvizovanom TV studiju, traje specijalni program posvećen stogodišnjici Sarajevskog atentata. Rutinu prekida neobičan gost – Gavrilo Princip.

Prema riječima reditelja Tanovića, ovaj film je njegova vizija današnjeg Sarajeva i Bosne i Hercegovine, to jest onoga što se pod pritiskom različitih ideoloških, političkih i ličnih sukoba, te teretom bezgranične tranzicije i siromaštva događa u jednom društvu.

Film Smrt u Sarajevu nastao je u produkciji Margo Cinema i SCCA/pro.ba, te u koprodukciji sa France 3 Cinema. Film su podržali Canal+, France Televisions i Fondacija za kinematografiju Sarajevo

Predsjednica ovogodišnjeg žirija u Berlinu je Oscarom nagrađivana Meryl Streep, njemački glumac Lars Eidinger, britanski filmski kritičar Nick James, francuska fotografkinja Brigitte Lacombe, britanski glumac Clive Owen, talijanska glumica Alba Rohrwacher i poljska redateljica Malgorzata Szumowska.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.