Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef Misije OSCE-a

Berton: Korupcija podriva institucije, niko nije iznad zakona

Kasipovic_Berton122

Svi članovi pravosuđa, a naročito VTSV-a treba da bude nosioci standarda u etičkom i profesionalnom ponašanju – rekao je šef Misije OSCE-a u BiH

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Herecgovini ambasador Bruce Berton ponovio je danas da je korupcija rak koji podriva demokratske institucije i uvjerenje u nihov rad.

Istakao je da postoje određena pozitivna dešavanja u borbi protiv korupcije, u određenim kantonima u Federaciji BiH, ali da mnogo toga ostaje da se uradi.

Na medijske izvještaje o navodnom umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije u korupciji, Berton je rekao da navodi “da je član pravosuđa uključen u nešto takvo također štete povjerenju javnosti u tu instituciju”.

– Svi članovi pravosuđa, a naročito VTSV-a treba da bude nosioci standarda u etičkom i profesionalnom ponašanju – rekao je šef Misije OSCE-a u BiH.

Ponovio je da niko ne može biti iznad zakona, pa ni o onome o VSTV-u.

– Svi znamo kakvu štetu može učiniti korupcija u svim društvima, a njeno suzijanje zahtijevat će dugogodišnju borbu i napore – rekao je Berton.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom pravde RS-a Antonom Kasipovićem bilo je riječi o zajedničkim aktivnostima u borbi protiv korupcije.

Kasipović je rekao da žele ohrabriti ljude da prijavljuju korupciju i slično ponašanje, a u januaru naredne godine očekuje i prve izvještaje o realizaciji Strategije za borbu protiv korupcije.

Podsjetio da Ministarstvo pravde RS-a, u saradnji s entitetskom policijom, i uz tehničku podršku Misije OSCE-a, kontinuirano provodi aktivnosti koje se odnose na prevenciju i sistematsku borbu protiv korupcije, te redovan monitoring i izvještavanje o korupciji.

U ovoj godini realizovane su obuke o postupanju putem aplikacije za izvještavanje o realizaciji Akcionog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije u RS do 2022. godine, koju je kreiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

Kasipović je najavio i donošenje zakona o suđenju u razumnom roku.