Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poplave

Besana noć iza stanovnika Sapne, bujične vode nosile sve pred sobom

FOTO: Fena

– U prvi mah nisu bile ovakve prognoze, ali dobijamo informacije da su štete ogromne. Jedan dio općine nema vode, u pojedinim naseljima pokrenula su se klizišta, dok je u blokadi bio regionalni put Kalesija – Sapna, kao i alternativni put preko Međeđe. Za sanaciju posljedica nevremena bit će nam neophodna pomoć viših organa vlasti – kaže načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović

Za samo dva sata obilnih kišnih padavina u razdoblju od 18 do 20 sati, područje općine Sapna je u subotu uvečer pretrpilo ogromne materijalne štete. Jak i intenzivan pljusak prouzrokovao je bujične vode koje su nosile sve pred sobom.

– Od jutros dobijamo informacije o razmjerama pričinjene štete. U prvi mah nisu bile ovakve prognoze, ali dobijamo informacije da su štete ogromne. Jedan dio općine nema vode, u pojedinim naseljima pokrenula su se klizišta, dok je u blokadi bio regionalni put Kalesija – Sapna, kao i alternativni put preko Međeđe. Za sanaciju posljedica nevremena bit će nam neophodna pomoć viših organa vlasti – kaže načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović.

Vodena bujica je odnijela i u potpunosti uništila dva automobila, poplavljeno je na desetine duluma poljoprivrednog zemljišta, a i nekoliko stambenih objekata.

FOTO: Fena

Najteža situacija je u naseljima Nezuk, Međeđa, Žuje, Šarci…

– Ekipe su na terenu. Problem predstavljaju učestali pljuskovi. Nadamo se da će situacija ostati pod kontrolom – kažu u Općinskom štabu Civilne zaštite Sapna.

U Sapni je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Poplave su pogodile i općinu Kalesija. Situacija na tom području je od jutros pod kontrolom.

Prethodne noći došlo je do plavljenja jednog poslovnog objekta u Memićima, te nekoliko stambenih objekata usljed čega je evakuisana jedna porodica. Najteža situacija bila je u mjesnim zajednicama Gornja Kalesija, Gornje Petrovice, Tojšići, Hidani, Donji Rainci i Brda.