Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Beskućnika Sulju Ahmetovića našao otac iz Švedske

BiH

suljo

Tužna priča o sanskom beskućniku Sulji Ahmetoviću (35) dobila je ovih dana srećan kraj nakon što je upoznao svoga oca Ahmeta, koji već godinama živi i radi u Švedskoj, pišu Nezavisne novine.

Ahmetović kaže kako o ocu sve donedavno ništa nije znao, te ističe da je veći dio djetinjstva proveo s majkom, dok u poslijeratnom periodu živi sam kao beskućnik u gradu na Sani.

Kaže kako se sprema za skori put u Švedsku, gdje će živjeti kod oca, a nada se i trajnom ostanku u ovoj skandinavskoj zemlji.

Njegov otac je u dalekoj zemlji slučajno čuo priču o sanskom beskućniku, te pretpostavio kako bi se moglo raditi o sinu za čiju sudbinu dugo vremena nije znao.

“On je mislio da sam poginuo u ratu i već me bio prežalio. Međutim, igrom slučaja čuo je da sam živ, doputovao je u Sanski Most i upoznali smo se”, priča Ahmetović.

O Ahmetovićevom teškom životu mediji su pisali prije nekoliko godina, kada je izašao iz zatvora odsluživši kaznu od deset godina zbog ubistva. Na slobodi je živio veoma teško, bez primanja i stalnog boravišta, te je namjerno izazivao incidente kako bi ga uputili u zatvor.

Govorio je tada kako je mnogo bolje biti u zatvoru, gdje je imao obezbijeđene hranu i krevet, nego na slobodi. Ahmetovića, koji je dobro poznat Sanjanima, životna sudbina nije mazila. Djetinjstvo je skupa s majkom proveo prosjačeći po sanskim ulicama.

Prije nego što je postao punoljetan, majka se udala i otišla živjeti u drugi grad, nakon čega je bio prepušten sam sebi.