Mostarski gradonačelnik

Bešlić: Izbori u Mostaru su prioritet, pozivam na konačni dogovor

ljubo beslic

Govoreći o dugotrajnom političkom neslaganju oko provođenja izbora Bešlić je istaknuo kako se napredak može ostvariti samo kroz dijalog svih obuhvaćenih strana

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić pozvao je aktere političkog života na nastavak dijaloga kako bi se nakon jedanaest godina pronašlo političko rješenje za Mostar.

“Već 11 godina nismo u mogućnosti održati lokalne izbore i formirati novi saziv ključnog organa gradske vlasti, a to je gradsko vijeće, što se, naravno, pokazalo kao ključna prepreka u razvoju grada. Prošle godine postignut je iskorak u približavanju političkih stavova, te postignut dogovor između političkih stranaka u Mostaru o deblokadi, koji je utemeljen na postizanju dogovora o deblokadi mora biti utemeljeno u provođenju odluke Ustavnog suda, preporuka Venecijanske komisije i Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU”, izjavio je Bešlić, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Mostarski gradonačelnik dodao je kako je održavanje izbora u Mostaru politički prioritet koji se “mora provesti u skladu s europskim standardima i preporukama međunarodnih organizacija koje su ukazale na nepravilnosti i protuustavnost u sklopu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Poglavlje 19 – Grad Mostar”.

“Politički dijalog i implementacija pravnih rješenja jedini su način za nadilaženje političkog zastoja. Provođenje temeljnog ljudskog prava kroz lokalne izbore, koje je birati i biti biran, omogućit će novi priljev ulaganja i konstruktivnih projekata u grad, potaknuti razvoj, te znatno povećati i poboljšati prilike za naše građane”, kazao je Bešlić.

Govoreći o dugotrajnom političkom neslaganju oko provođenja izbora Bešlić je istaknuo kako se napredak može ostvariti samo kroz dijalog svih obuhvaćenih strana.

“Mi smo spremni na dijalog te očekujemo da će i ostale političke stranke izraziti želju za iznalaženje svima prihvatljivog rješenja kako bismo konačno izašli iz dugogodišnje blokade”, kazao je Bešlić.