Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Besplantni mamografski pregledi u ZDK

Kantonalna bolnica u Zenici

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZO ZDK), u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), Ministarstvom zdravstva ZDK, javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama sa područja kantona pokreće akciju besplatnog pregleda malignoma dojke mamografskim pregledom za žene u ovom kantonu dobi od 50 i više godina.

Kampanja se do kraja ove godine provodi pod sloganom – izaberite život, pobijedite strah – obavite mamografiju, a cilj je da svaka žena starosti 50 ili više godina obavi u planiranom intervalu besplatan mamografski preventivni pregled.

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u novije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene.

Faktori koji pogoduju oboljenju su pol, dob – rizik raste s godinama starosti, genetski faktori, rak dojke u užoj obitelji po ženskoj liniji: majka, sestra, majčina sestra i dob obolijevanja, prethodno dijagnosticiran rak jedne dojke, prva menstruacija prije 12-te godine života, posljednja menstruacija poslije 55-te godine života, izloženost radioaktivnom zračenju.

Kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja je, u cilju prevencije ove bolesti, usvojio odluku kojom će se u zdravstvenim ustanovama ZDK koje su aplicirale i ispunile uvjete, provoditi pregledi svih osoba koje se prijave i žele obaviti pregled.

Skrining malignoma dojke mamografskim pregledom moći će obavljati žene starosne dobi od 50 i više godina. Program se obavlja u skladu sa Rezolucijom o prevenciji i kontroli karcinoma koju je usvojila Svjetska zdravstvena organizacija 2005. godine.

Besplatni preventivni pregledi se mogu, uz predočenje ovjerene zdravstvene knjižice, obaviti u sljedećim ustanovama:

U Zenici, Privatna zdravstvena ustanova “Medicom” – Štrosmajerova 4, telefoni 032 462 245 i 032 462 246 i

Kantonalna bolnica – Crkvice 67, telefon za prijavu 032 447 282,

u Maglaju, Dom zdravlja – Ilijasa Smajlagića bb, telefon 032 465 670;

u Tešnju, Opća bolnica – Braće Pobrić 17, telefon 032 650 187 lokal 224

u Žepču, Dom zdravlja sa stacionarom, Prva br. 36, telefon 032 881 125

u Olovu, Dom zdravlja – Branilaca Olova bb, telefon 032 828 080

i u Kaknju, Dom zdravlja, Zeničkog partizanskog odreda 50, telefon 032 460 993

Ovaj spisak će se eventualno proširiti drugim ustanovama koje izraze želju, te ispune uvjete za učešće u ovoj akciji.

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kada normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva, te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu proširiti bolest u druge dijelove tijela.

Promjene zbog kojih se odmah trebate javiti ljekaru su prisustvo čvora u dojci ili pazušnoj jami, iscjedak iz bradavice, promjena u regiji bradavice, promjena uobičajenog oblika ili veličine dojke, promjena boje ili osetljivosti na koži dojke, smežuranost kože dojke (slično celulitu) ili nagli bol u dojci ili pazušnoj jami.