BiH

ministar Arman Bešlija

Besplatni udžbenici za učenike drugih razreda osnovnih škola u BPK

07/07/2019

Potpisan ugovor o sufinansiranju nabavke udžbenika za sve učenike drugih razreda osnovnog devetogodišnjeg obrazovanja, u vrijednosti od 9.000 KM

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde pokrenulo je proceduru nabavke besplatnih udžbenika za sve učenike drugih razreda osnovnih škola na području ovog kantona, u školskoj 2019/2020.godini.

Resorni ministar Arman Bešlija pojašnjava da je prošlog mjeseca sa ministarstvom obrazovanja i nauke FBiH potpisan ugovor o sufinansiranju nabavke udžbenika za sve učenike drugih razreda osnovnog devetogodišnjeg obrazovanja, u vrijednosti od 9.000 KM.

– Izvršit će se nabavka dvije stotine kompleta udžbenika koji će biti podijeljeni školama srazmjerno broju učenika. Dakle, roditelji ne trebaju kupovati udžbenike za učenike drugih razreda, jer ministarstvo će to učiniti – kazao je Bešlija.

Pojasnio je da je odluka da se besplatni udžbenici nabave za učenike drugih razreda, donesena u dogovoru sa sindikatima osnovnih škola. Resorni ministar naglašava da će kao i prethodnih godina besplatni udžbenici biti dodijeljeni i učenicima iz socijalno osjetljivih porodica.

-Kada govorimo o učenicima u stanju socijalne potrebe, socijalni radnici škola nama dostavljaju te podatke, a mi ćemo gledati da nabavimo udžbenike za sve učenike, tako da ne izdvajamo socijalnu kategoriju – kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.