Bevanda i Heemskerk naglasili pozitivne efekte projekata Svjetske banke

BiH

Bevanda- Heemskerk

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u Limi sa izvršnim direktorom Svjetske banke Frankom Heemskerkom o aktualnim projektima koji se implementiraju u BiH i značaju Regionalnog fonda za jugoistočnu Europu.

Ministar Bevanda, koji je ujedno i guverner BIH u Međunarodnom monetarnom fondu, sudjeluje na Godišnjem sastanku odbora guvernear MMF-a i Svjetske banke koji se održava u Limi (Peru) od 9. do 11. oktobta 2015. godine.

Tokom susreta ministra Bevande i izvršnog direktora Heemskerka naglašeno je da je od izuzetnog značaja što je u BiH nastavljen projekta Svjetske banke – DPL (kredit za razvojnu politiku), te da se u prethodnom razdoblju pokazalo da su pozitivni efekti ovog projekta.

Ministar Bevanda izvijestio je izvršnog direktora Heemskerka o aktualnim pitanjima u BiH u svezi Reformske agende, te izradi proračuna institucija BiH za iduću godinu koji je u završnoj fazi.

Sugovornici su se složili da su vidljivi pomaci u reformskim procesima u BiH, te naglasili da je nužno intenzivirati rad na ekonomskim reformama u narednom razdoblju.

Ministar Bevanda zahvalio se Heemskerku na pomoći koju je Svjetska banka pružila u oporavku nakon prošlogodišnjih poplava u BiH.

Na panelima Godišnjeg sastanka odbora guvernear MMF-a i Svjetske banke u Limi sudjeluju čelnici MMF-a i Svjetske banke, direktorica MMF Christine Lagarde, prvi zamjenik direktora David Lipton, predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim, kao i brojni drugi visoki predstavnici međunarodnih financijskih institucija, ministri financija i guverneri centralnih banaka država članica MMF-a.

Tijekom boravka na sastanku u Limi, osim susreta sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke, ministar Bevanda održat će niz bilateralnih sastanaka sa ministrima država koje sudjeluju na ovogodišnjem zasjedanju.

U izaslanstvu BIH, koje predvodi ministar Bevanda, su predstojnik njegovog Ureda Saša Marić, u svojstvu alternativnog guvernera BiH u Svjetskoj banci, Haris Abaspahić, rezidentni predstavnik BiH u Svjetskoj banci, te savjetnica ministra za europske integracije i ekonomska pitanja Jelena Brkić.