Bevanda: Mislioci i naučnici će izračunati šta je pravedno kod akciza

bevanda zvizdic sarovic (4)

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda rekao je danas u Sarajevu da je postalo besmisleno komentarisanje raspodjele sredstava od akciza na putarine i da to čini ko stigne na pogrešan način.

“Najveću zabludu izazivaju članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji bi trebali da vode stručne rasprave. Oni nisu u toj funkciji, već vjerovatno politika preovladava u svemu”, rekao je Bevanda novinarima, komentarišući reagovanja iz Federacije BiH na raspodjelu akciza od putarina.

On je podsjetio da je riječ o Odluci o privremenoj raspodjeli, čija je prva stavka da se 10 posto prikupljenih sredstava izdvaja za rezervu, što je sasvim dovoljno za konačno poravnanje između entiteta.

“Kada dođe do bilo kakvih poravnanja, koje će da urade entitetski ministri finansija i njihovi stručnjaci koji su u UO, koristiće se sredstva iz rezerve. Kad konačno ti mislioci, naučnici izračunaju šta je to što je pravedno, imaju sredstva za poravnanje, a ja ću za svaku odluku koju oni dogovore dići ruku”, naglasio je Bevanda.

On je podsjetio da je Zakon o akcizama usvojen jer su bila blokirana sva kreditna sredstva i javna preduzeća za auto-puteve u oba entiteta nelikvidna.

“Republici Srpskoj su već dospjele određene obaveze, a FBiH dolaze. Federalno javno preduzeće bilo je spremno da izda obveznice i došli bi do apsurda da se izdaju obveznice, a da sredstva od akciza budu zaleđena”, konstatovao je Bevanda.

UO UIO BiH postigao je saglasnost o raspodjeli 165,2 miliona KM prihoda od putarina.

Od tog iznosa Republici Srpskoj pripada 39 posto ili oko 64,4 miliona KM, FBiH 59 posto, a dva posto Brčko distriktu. Preostalih 10 posto ostaće rezervisana na računu u slučaju da u narednom periodu dođe do poravnanja među entitetima.

Prikupljena 165,2 miliona KM su na računu Centralne banke BiH još od februara, od kada je na snazi povećana akciza na naftne derivate, jer se sve do sada članovi UO UIO nisu mogli dogovoriti oko toga koliko kome pripada.

Problem je nastao kada su predstavnici FBiH zatražili drugačiju preraspodjelu novca, zahtijevajući da tom entitetu umjesto 59 pripadne 64 odsto prikupljenih sredstava.

Vlada FBiH tražila je povećanje njihovog procenta od raspodjele sredstava, tvrdeći da su znatno veći potrošači goriva od Republike Srpske.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija ranije je izjavio da se novac može dijeliti samo prema dosadašnjim koeficijentima.

“Ne postoji nikakva osnova za mijenjanje koeficijenata. Izgradnja auto-puta je jedinstven sistem u BiH, a nikako entitetski, jer onda bismo gradili samo entitetske auto-puteve”, rekao je Tegeltija.