Bevanda na godišnjem sastanku odbora guvernera MMF-a i Svjetske banke

Vjekoslav-Bevanda123

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, koji je ujedno i guverner BiH u Međunarodnom monetarnom fondu, sudjeluje na Godišnjem sastanku odbora guvernera MMF-a i Svjetske banke koji se održava u Limi (Peru) od 9. do 11. oktobra.

U okviru redovnih jesenjih sastanaka govorit će se o problemima rastućeg javnog duga država, usporenom rastu ekonomija, ali i o izbjegličkoj krizi i njenom utjecaju na rast, te klimatskim promjenama i kvaliteti obrazovanja.

Na panelima sudjeluju i čelnici MMF-a i Svjetske banke, direktorica MMF Christine Lagarde, prvi zamjenik direktora David Lipton, predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim, kao i brojni drugi visoki predstavnici međunarodnih financijskih institucija, ministri financija i guverneri centralnih banaka država članica MMF-a.

Tokom boravka na sastanku u Limi ministar Bevanda održat će niz sastanaka s predstavnicima MMF-a, Svjetske banke, te ministrima država koje sudjeluju na ovogodišnjem zasjedanju.

U delegaciji BiH, koju predvodi ministar Bevanda, su predstojnik njegovog Ureda Saša Marić, u svojstvu alternativnog guvernera BiH u Svjetskoj banci, Haris Abaspahić, rezidentni predstavnik BiH u Svjetskoj banci, te savjetnica ministra za europske integracije i ekonomska pitanja Jelena Brkić, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.