Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bez dijaspore hiljade građana u BiH bi gladovalo

BiH

Qatar 2015 M53 CRO vs BIH

Kada se stanje u gospodarstvu, ogromna nezaposlenost i siromaštvo usporede sa standardom građana, onda se postavlja pitanje otkud novac u BiH? Prvi tačan odgovor glasi – bez dijaspore stotine hiljada građana bi gladovalo!

Dvije milijarde godišnje

Preciznu svotu novca koju u BiH uputi dijaspora niko ne zna. Zna se da putem doznaka stigne oko dvije milijarde dolara godišnje i to je službeno registrirana svota. Međutim, postoje računice po kojima još toliko gotovine stigne drugim, privatnim kanalima i nigdje se to ne registrira.

Sav taj novac koji građani u BiH dobivaju od rodbine i prijatelja koji žive u inostranstvu  uglavnom im služi za puko preživljavanje.

BiH je uvrštena u prvih pet država u svijetu po visini finansijskih doznaka koje šalju migranti, a u odnosu na bruto društveni proizvod. Ne postoji ni službeni podatak koliko je brojna bh. dijaspora, a raspolaže se brojkom od oko 1,4 miliona ljudi.

Prema tumačenjima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), novac, odnosno gotovina koja kola Bosnom i Hercegovinom nije zarađen u našoj državi nego u inostranstvu! Takvo objašnjenje nalazi se u podacima o finansijskom poslovanju u BiH koje uključuje sve što u tu kategoriju spada.

Manje doznaka

Finansijski stručnjaci kažu da se u posljednje vrijeme broj pojedinačnih novčanih doznaka koje stižu iz dijaspore smanjuje i da je to trend na koji treba u budućnosti računati, što bi moralo “osvijestiti” vlasti da pod hitno krenu sa socioekonomskim reformama koje moraju rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta.

BiH je jedna od rijetkih država koja nije zakonski uredila poziciju svoje dijaspore. U Parlamentu BiH bilo je nekoliko inicijativa za usvajanje zakona o dijaspori, ali su oboreni entitetskim glasovanjem.

Navodno, ponovno će takve inicijative biti upućene u parlamentarnu proceduru , a pokrenuta je i nova za formiranje državnog ministarstva za dijasporu. Kada će doći na rad za izjašnjavanje, niko ne zna.