Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bez dogovora o novom zakonu o radu u RS-u

ranka-misic111

Vlada Republike Srpske, Savez sindikata RS i Unija udruženja poslodavaca RS nisu postigli dogovor na današnjem sastanku o novom zakonu o radu, a razgovori će biti nastavljeni u ponedjeljak.

Ranka Mišić, predsjednik Savez sindikata RS izjavila je nakon sastanka da su predstavnici Saveza iznijeli zaključke Generalnog savjeta Saveza sindikata RS o radnoj verziji novog zakona o radu.

“Pokušali smo da obrazložimo zahtjeve Generalnog vijeća sindikata socijalnim partnerima. Ne znam da su stavovi približeni, a razgovore ćemo nastaviti”, dodala je Mišićeva i dodala da će još nekoliko stavova biti obrazloženo socijalnim partnerima.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS rekao je da je tokom sastanka postignut blagi napredak.

“Iako nema konkretnog dogovora, čini mi se da smo približili stavove o radnoj verziji novog zakona o radu. O detaljima ne mogu da govorim, jer smo se tako dogovorili”, rekao je Škrebić.

Sastanak je završen nakon više od devet časova. Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS, napustio je sastanak oko sat vremena prije završetka, a nije želio dati izjavu novinarima.

Ovom sastanku prethodio je jučerašnji susret sindikata i poslodavaca nakon kojeg je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS izjavio da neće više pregovarati s Rankom Mišić, predsjednikom Saveza sindikata RS.

Tokom današnjeg maratonskog zasijedanja niko se nije obraćao novinarima do kojih su dolazile sporadične i kontradiktorne informacije. Prema nezvaničnim informacijama, predstavnici Vlade RS održali su i odvojene sastanke s predstavnicima sindikata i poslodavaca.

Inače, Savez sindikata RS se protivi donošenju novog zakona o radu i zalaže se za dosljednu primjenu postojećeg Zakona o radu, dok Unija udruženja poslodavaca RS ima 18 primjedbi na radnu verziju nacrta koju je socijalnim partnerima dostavila Vlada RS.