Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bez dogovora o vetu Kluba Bošnjaka na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS

skupština rs

Vijeće naroda Republike Srpske nije se na današnjoj redovnoj sjednici usaglasilo o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima, javlja Anadolu Agency (AA).

O ovom pitanju će raspravljati zajednička komisija Vijeća naroda RS i Narodne skupštine RS, a prema riječima Nade Tešanović, predsjednice Vijeća naroda RS, postoji nada da bi na toj sjednici, koja će biti održana u roku od sedam dana, moglo doći do usaglašavanja, jer je resorni ministar iskazao spremnost za prihvatanje određenog broja amandmana.

“Mislim da je i Klub Bošnjaka spreman na kompromis, ali danas nisu pokazali taj interes”, kazala je Nada Tešanović.

Objasnila je da je sporan amandman u Kluba Bošnjaka u kojem se traži da zamjenici direktora policije budu iz različitih konstitutivnih naroda u odnosu na direktora.

Kemo Čamdžija, potpredsjednik Vijeća naroda RS, kazao je da je dogovor uvijek moguć i bilo ga je moguće postići i danas, međutim amandmani, koje je u ime Vlade RS iznio ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, nisu bili ono što je tražio Klub Bošnjaka.

“Očekujemo ako dođe do Ustavnog suda da će poštovati svoje odredbe”, rekao je Čamdžija.

Dodao je da sedam amandmana koje je podnio Klub Bošnjaka “ne ugrožava interes drugih naroda, naprotiv, samo osnažuje Ustav RS i BiH i ravnopravnost svih građana i naroda”.

Dragan Lukač, koji je prisustvovao sjednici, kazao je da je stav MUP-a da je uz određene korekcije moguće prihvatiti pet amandmana, ali jedan ne mogu jer bi se radilo o diskriminaciji. Objasnio je da se radi o amandmanu u kojem se traži da direktor i zamjenik direktora policije ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, jer svi imaju pravo da učestvuju na konkursu.

“Ostaje na zajedničkoj komisiji da vidimo da li ćemo uspjeti da se dogovorimo. U ovih pet uglavnom se radi o nacionalnoj zastupljenosti u MUP-u i oni su prihvatljivi u skladu sa Ustavom RS”, kazao je Lukač.