Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Steliane Nedera

Bez koordinacije odgovornih institucija rano upozoravanje može zatajiti

steliana_nedera2_110220_apd (1)

Nedera je podsjetila, ranije ovog mjeseca u Sarajevu, da se kroz implementaciju projekta Vrbas pokazalo da se samo aktivnim sudjelovanjem svih relevantnih institucija mogu značajno smanjiti katastrofalni efekti klimatskih promjena

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliane Nedera naglasila je da su u Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP), svjesni katastrofalnih posljedica poplava iz 2014. godine, realizirali nekoliko projekata čiji je cilj smanjiti rizik od poplava i drugih prirodnih katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama.

– Nažalost, poplave i dalje predstavljaju prijetnju za oko milion građana širom Bosne i Hercegovine. Da bismo nastavili s rješavanjem tog problema, UNDP u suradnji s bh. vlastima i institucijama, priprema novi projekt s ciljem smanjenja opasnosti i rizika od poplava na slivovima rijeka Une, Sane, Vrbasa, Bosne, Ukrine, Neretve i Trebišnjice – kazala je.

U okviru projekta ‘Integrisanja klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas’ UNDP ranije je pomogao realizaciju Protokola za obavještavanje institucija o mogućnosti pojave poplava za rijeke Vrbas, Unu i Sanu.

Podržao je i lokalne vlasti u uspostavljanju sistema za prognoziranje i rano upozoravanje na poplave, kao važnog alata upravljanja poplavnim rizikom čiji je cilj pravovremena reakcija na nadolazeći poplavni događaj.

Radi se o tehnički naprednom sistemu koji će prognozirati vodostaj i plavne linije nekoliko dana unaprijed. To u konačnici znači smanjenje ekonomskih gubitaka i štete za više od 200.000 stanovnika, pogođenih poplavom u slivu rijeke Vrbas.

Sistem prognoziranja poplava razvijen za sliv Vrbasa odsad je povezan sa sistemima prognoziranja za Unu i Sanu. To zajedno predstavlja osnovu za daljnje širenje servisa prognoziranja poplava na ostale slivove u Bosni i Hercegovini.

Nedera je podsjetila, ranije ovog mjeseca u Sarajevu, da se kroz implementaciju projekta Vrbas pokazalo da se samo aktivnim sudjelovanjem svih relevantnih institucija mogu značajno smanjiti katastrofalni efekti klimatskih promjena i osigurati sigurnija budućnost građana BiH.

Sistem ranog upozoravanja na poplave u slivu Vrbasa, razvijen u okviru UNDP projekta, doprinijet će smanjenju poplavnog rizika, boljoj pripremi i pravovremenoj reakciji na poplave za više od 200.000 stanovnika sliva Vrbasa. Za razvoj tog sistema Globalni fond za zaštitu okoliša izdvojio je (putem UNDP-a) oko 400.000 KM, a entitetske agencije za vode osigurale su 200.000 KM.

Iz UNDP-a apeliraju na odgovornost svih institucija u procesu obavještavanja o prognozama poplava i naglašavaju da sistem ranog upozoravanja može zatajiti ako sve odgovorne institucije ne koordiniraju aktivnosti i ne reagiraju na vrijeme.

– Jasni protokoli i regulative poboljšavaju uspješnost komunikacije upozorenja i distribucije informacija o riziku od poplave. Samo uz stalna poboljšanja i nadogradnju, Sistem za prognozu poplava imat će potpuni efekt – poručila je Nedera.

Protokol za obavještavanje o prognozi poplava za rijeke Vrbas, Unu i Sanu ranije ovog mjeseca potpisali su predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, JU ‘Vode Srpske’, Hidrometeorološkog zavoda RS i Hidrometeorološkog zavoda FBiH.