Stari grad

Bez obzira na vrućinu veliki broj turista u Mostaru

mostar turisti juni (1)

U ovom gradu ljekari sredinom juna pozivaju građane da se ne izlažu suncu u intervalu od 10 do 17 sati, kao i da u organizam unose što je moguće više tečnosti

Toplotni val pogodio je Bosnu i Hercegovinu, a vrućine su najizraženije na jugu zemlje. U Mostaru je fotoreporter Anadolu Agency (AA) danas zabilježio trenutak kada je živa na termometru kod Koski-Mehmed pašine džamije dosegnula 40 stepeni Celzijusa.

Tropske vrućine ipak nisu spriječile grupe turista koji su obilazili staru jezgru Mostara. I oni su, poput domaćih stanovnika koje smo susreli, tražili osvježenja poput flaširane vode ili sladoleda u slastičarnama u Starom gradu.

U ovom gradu ljekari sredinom juna pozivaju građane da se ne izlažu suncu u intervalu od 10 do 17 sati, kao i da u organizam unose što je moguće više tečnosti.

“Najčešći problemi građana u ovom periodu godine su diareja, dehidracija i sunčanice. Česti su i ujedi insekata, na što se također mora obratiti pažnja, kao i pogoršanja stanja kod hroničnih bolesnika. Svaki pacijent koga zadese određeni simptomi mora znati tretirati ih, a najvažnije je da se unosi dovoljno tečnosti, kako bi se spriječila dehidracija i spasili elektroliti koje organizam u ovakvim okolnostima lako gubi”, kazali su u Hitnoj pomoći Mostar, navodeći i kako je posljednjih dana broj intervencija veći nego inače.