Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodikov plan

Bez podrške opozicije: Vlast u RS danas donosi odluku o učešću na lokalnim izborima

dodik ljut
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Milorad Dodik optužio je opoziciju da su “izdajnici i da rade za Christian Schmidta koji je nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH”

Na sastanku vladajuće koalicije u RS-u danas će biti donesena konačna odluka o učešću na oktobarskim lokalnim izborima.

Na jučerašnji sastanak koji je sazvao predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić nisu došli predstavnici Partije demokratskog progresa, Srpske demokratske stranke, Liste za pravdu i red i Narodnog fronta, koje je predsjednik RS-a Milorad Dodik optužio da su “izdajnici i da rade za Christian Schmidta koji je nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH”.

– Mi ćemo do sutra odlučiti da li ćemo se odazvati na izbore. Moja lična je odluka da ne idemo, ali ću saslušati i drugačije mišljenje i u vlastitim redovima. Odluka je teška, veoma odgovorna i izabrat ćemo najmanje zlo za Republiku Srpsku, rekao je jučer Dodik.

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kojeg vlast u RS ne priznaje, nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, u Narodnoj skupštini RS je na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a usvojen Izborni zakon RS. Međutim, predstavnci bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS su pokrenuli veto, zbog čega zakon ne može stupiti na snagu.

Prethodno je CIK raspisao izbore, a rok za prjavljivanje je 24. maj.