Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bez predstavnika SBB-a i SDA održan još jedan sastanak o rješenju za Mostar

mostar turisti13

U organizaciji Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru u srijedu su se u Gradskoj vijećnici sastali predstavnici stranaka iz Mostara, izuzev predstavnika SBB-a i SDA, koje participiraju u Parlamentu BiH, kako bi razgovarali o mogućnostima postizanja zajedničkog rješenja koje bi omogućilo održavanje izbora u tom gradu.

Pozdravivši održavanje današnjeg sastanka u smislu proaktivnosti vezano za traženje rješenja za grad Mostar po presudi Ustavnog suda FBiH, predsjednik mostarskog GO HDZ-a BiH Damir Džeba ocijenio je sastanak dobrim u smislu da su, kako je kazao, istaknute stvari koje su nužne u ovom momentu, ukoliko “u Gradu Mostaru želimo imati izbore u ovoj godini“.

“U prvom koraku se najvažnije koncentrirati na provedbu odluke Ustavnog suda, da se riješimo diskriminacije neustavne odredbe nametnutog Statuta i da nađemo tu rješenja. Svi prijedlozi koji tretiraju izmjene Ustava Federacije i organizaciju i ustroj Grada Mostara u ovom momentu su samo teret i nisu realni“, kazao je Džeba ponovivši, kako se o njima može razgovarati, no u ovom momentu nisu realni.

“Iz izlaganja svih sudionika, ipak je istaknuta i opisana prava slika BiH, a to je da još uvijek naša država nije sređena, da su potrebne promjene izbornog zakonodavstva i žurne promjene – prije svega Ustava FBiH“, naglasio je predsjednik GO HDZ-a BiH Mostar.

U kontekstu traženja rješenja za Mostar jednostavno se istakla i problematika ustroja FBiH te kako doći do općih rješenja i načela koja bi svugdje vrijedila, a ne da imamo jedno načelo za Mostar, drugo za neke druge jedince lokalne samouprave, treće za razinu Federacije i sl. Jednostavno, ono što dogovorimo da bude opće načelno za sve“, dodao je.

Po njegovim riječima, svi sudionici su se složili da, ukoliko se nađe rješenje za Mostar, to bi rješenje jednostavno moglo biti primjenjivo i za cijelu BiH, posebice Federaciju.

Izrazio je žaljenje zbog nedolaska predstavnika SBB-a i SDA, jer kako je kazao ovo je bio jedan širi skup na kojem nije bilo nekih posebnih odluka, no svaki ovakav sastanak ipak, je jedan korak naprijed prema dogovoru i rješenju.

Na kraju je ponovio kako je HDZ BiH u ovoj fazi spreman, prije svega, implementirati odluku Ustavnog suda te riješiti diskriminaciju neustavnosti koja je proistekla iz nametnutih odluka.

S druge, pak, strane, mišljenja je kako mijenjati Ustav Federacije u ovom momentu nije realno, međutim ukoliko bi se radilo na tome, Ustav bi se trebao mijenjati u više načela koja bi trebala biti opća u BiH, posebice kada je u pitanju izbor izaslanika u Dom naroda i odlučivanje u tom domu.

Predsjednik Koordinacionog odbora srpskih organizacija u Mostaru Dušan Golo izrazio je zadovoljstvo rezultatima i odzivom stranaka i nevladinih organizacija koje, kako je kazao, žele riješiti problem.

Posebno je zadovoljan, naglašava, postignutom suglasnošću oko nekih stavova, poput onoga da Mostar bude jedinstven grad i jedinstvena jedinica lokalne samouprave, odnosno nedjeljiv i multietničan grad te da se ispoštuje odluka Ustavnog suda.

Po njegovim riječima, jedino ono oko čega se sudionici nisu suglasili i na čemu se nije ni inzistiralo jeste izbor gradonačelnika i dogradonačelnika, što je ostavljeno za drugu priliku.

“Usuglasili smo se o pitanju zakonodavne vlasti gdje možemo razgovarati o izbornim jedinicama, Gradskom vijeću i sastavu i donošenju odluka dvotrećinskom većinom u tom vijeću“, kazao je Golo.

Upitan je li sve vraćeno na početak, istaknuo je kako su tri prijedloga koja su išla u državni Parlament propala, te dodao kako “živ prijedlog ostaje samo onaj Koordinacije srpskih udruženja koji su ponovno prezentirali na sastanku. Radi se o pet principa, a po njegovom mišljenju, prijedlog je dosta pristupačan za obje strane i njime niti jedni niti drugi ne gube.

Isto tako, izrazio je žaljenje što sastanku nisu nazočili predstavnici SDA i i SBB-a te ih je ponovno pozvao da se uključe u nove razgovore koji su zakazani za 17. svibnja.

Napomenuo je kako mu je njihov stav nejasan, jer su samo dan prije obećali da će doći na sastanak.

“Nemam saznanja zbog čega nisu došli. Jedan od razloga što smo organizirali ovaj sastanak je bio da pokušamo približiti dva suprotstavljena bloka, jer iskustvo govori da i pored toga što se uporno razgovara nema rezultata“, ustvrdio je Golo, naglasivši kako je Koordinacija pokušala to promijeniti te da ne želi izuzeti nikoga iz razgovora.

“Čak smo predložili i uključivanje stručnjaka. Nadam se da će sve ovo dati rezultate i da će izbori biti održani i u Mostaru“, zaključio je predsjednik Koordinacionog odbora srpskih organizacija u Mostaru.

Slaven Bevanda iz Hrvatske republikanske stranke, također je izrazio žaljenje zbog nedolaska predstavnik SDA i SBB-a na sastanak.

“Otvoreno se razgovaralo o mnogo pitanja u cilju provedbe odluke Ustavnog suda i provedbe izbora u Mostaru. Svi smo svjesni da je grad u zastoju i da su izbori nužni, kao i da rješenje od nas očekuju građani. Rješenje treba tražiti u okviru odluke Ustavnog suda i postojećih odredbi Ustava Federacije i Izbornog zakona BiH“, kazao je Bevanda.

Naredni sastanak oko traženja rješenja za Grad Mostar zakazan je za 17. svibnja u 12 sati. Tada će ponovno biti pozvani i predstavnici SDA i SBB-a, kao i profesori ustavnog prava s mostarskih fakulteta.