Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bez saglasnosti Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a

nsrs
FOTO: Anadolija

Na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda RS za usaglašavanje zakona, propisa i akata danas nije došlo do usaglašavanja o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa Kluba bošnjačkog naroda na odluke parlamenta RS vezane za referendum, reviziju presude, kao i Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova pitanja koja su su se na sjednici Komisije našla nakon što u Vijeću naroda RS-a nije došlo do usaglašavanja o zahtjevima Kluba Bošnjačkog naroda za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, prema proceduri razmatraće Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a.

Članovi Komisije razmatrali su usaglašavanje Odluke o konstatovanju rezultata republičkog referenduma, Odluke o prestanku mandata članovima Republičke komisije za sprovođenje referenduma, Odluke o davanju posebnog ovlašćenja, Zaključka u vezi izvještaja Republičke komisije za sprovođenje referenduma o rezultatu republičkog referenduma na pitanje: ”Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS?”, Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, zaključka o usvajanju informacije o Zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore, te zaključaka u vezi informacije o Zahtjevu za reviziju presude.

Mujo Hadžiomerović, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a govoreći o Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju rekao je da je u ovom Zakonu mnogo tačaka koje su sporne, ali da je najspornije nametanje “kako će se nečiji jezik zvati”.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS-a rekao je da je kada je u pitanju jezik isti član zakona iz prošlog zakona prenešen u novi, te da nema potrebe za promjenama jer nije utvrđeno da je taj član zakona bio proivustavan.

Većinom glasova članova Komisije odbijeno je devet amandmana koje je predložio Klub bošnjačkog naroda na ovaj Zakon, a to ujedno bili i jedini amandmani koje je predložio Klub bošnjačkog naroda.

Najburnija rasprava vodila se u vezi obrazloženja odluke Kluba bošnjačkog naroda za zaštitu nacionalnog interesa vezano za zaključke o zahtjevu za reviziju presude.

Rasprava se vodila jer se u obrazloženju navodi sa je “Narodna skupština kao najviše zakonodavno tijelo u RS negira genocid, minimalizira žrtve genocida i agresije, spriječava traganje za istinom prikriva masovne grobnice, onemogućava procesuiranje odgovornih za učinjene ratne zločine, blokira pokretanje postupaka pred Međunarodnim pravnim institucijama za agresiju, genocid i ratne zločine i sl.”

Sjednica Zajedničke komisije koja je održana u prostorijama Narodne skupštine RS-a, prvi put je bila otvorena za prisustvo novinara i snimatelja.