Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bez veta Kluba Hrvata na odluku o referendumu u RS-u

BiH

tomislav tomljanovic

Tomislav Tomljanović, predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske, izjavio je da na današnjoj sjednici Kluba nisu osporili pitanje održavanja referenduma o obilježavanju Dana RS.

“Razmotrena su pitanja koje je razmotrila Narodna skupština RS na svojim prethodnim zasjedanjima, a najvažnije je pitanje održavanja refernduma o datumu Dana RS. Nismo osporili to pitanje. Ustavno je pravo da se građani izjasne na referendumu o pitanjima koja skupština smatra od važnosti i interesa”, rekao je Tomljanović novinarima nakon sjednice.

Dodao je kako ne može ulaziti u to kakve će implikacije imati činjenica da nije provedena Odluka Ustavnog suda BiH, obzirom da su odluke obavezujuće.

“Postavlja se pitanje – da se obilježava i slavi, da li je to pokušaj da se na mala vrata uvede i taj religiozni dio, ne znam, ne mogu to tumačiti”, rekao je on i dodao da je pitanje koliko je normalno se u sekularnoj državi obilježava nešto za vjerski praznik.

Kazao je da ga to ne iznenađuje jer je u BiH desetak godina unazad prekinut svaki dijalog.

“Nema dijaloga, želje da se postigne konsenzus. Svako tjera po svome, dokle ćemo, vidjećemo”, rekao je on.

Govoreći o Zakonu o popisu u RS, Tomljanović je rekao da je “nemoguće da izvršimo nešto pa donesemo zakon”.

“Sve će biti verificirano kada to prihvati Eurostat, pa ćemo vidjeti ko je koliko griješio i kako”, smatra Tomljanović.

Komentarišući rezultate popisa stanovništva u BiH istakao je da je činjenica da Hrvata nema ni pet posto, od onoga što je bilo.

“To je tragedija, popis je ustanovio činjenično stanje koje je tragično za Hrvate. Njih više ovdje nema, to jest, ima ih u minimalnom broju, ispod svih razina”, kazao je i dodao da kada bi se popisivali objekti u vlasništvu Hrvata vjerovatno bi popis pokazao da je više kuća nego stanovnika, jer su obnovili kuće, ali se nisu vratili.