Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjedočenja

Bh. državljani u Kabulu: Najgore je prošlo, nadamo se da u avionima ima mjesta

E8wFrCEXsAM0Ha_

Bh. državljani koji su još u Kabulu sve nade polažu u vojne avione i da će u njima biti dovoljno mjesta

Vojni avioni slijeću u Kabul i pokušavaju evakuisati primarno diplomate i strane državljane. Nema konkretnih podataka koliko je ukupno stranaca na ovoj teritoriji, ali bh. državljana je bilo 11 u protekla 24 sata. Ohrabrujuća vijest je da su već tri evakuisana, a kako je potvrđeno za Federalnu televiziju, u što skorijem roku i preostali će biti evakuisani.

– Najgore je prošlo, protekla tri dana bila su noćna mora, ovim riječima počeo je razgovor Elvis Brašnić, jedan od bh. državljana koji se zatekao na radnom mjestu kada su talibani zauzeli Afganistan.

– Naša firma se brine za nas, čini sve da nam se omogući evakcuacija na bilo koji način. Kontaktirao nas je ambasador u Pakistana. Kontaktirao nas je ambasador iz Pakistana i on čini sve. Mislim da tamo ima i neki cijeli tim ljudi. Imamo podršku, imamo sve, samo su u pitanju mogućnosti – priča on.

Ohrabrujuća je vijest da je nekoliko naših državljana tokom jučerašnjeg dana evakuirano, ali s njima nismo uspjeli stupiti u kontakt. Oni kojima to još nije pošlo od ruke trenutno su na sigurnoj lokaciji u vojnoj bazi NATO-a.

Bh. državljani koji su još u Kabulu sve nade polažu u vojne avione i da će u njima biti dovoljno mjesta.

– Vojska je zabranila sve letove, dakle, nema civilnih letova, imaju vojni letovi, oni funkcionišu. U ponedjeljak nisu funkcionisali zbog nekih ljudi koji su izašli na pistu – rekao je jučer Elvir Brašnić.

U međuvremenu, javio se još jedan od naših državljana koji je tek prebačen u sigurnu bazu gdje čeka na evakaciju. Dok se javljao bio je, kako kaže u oklopnom vozilu.

Ohrabuje da su nam oba naša državljana potvrdila da su uslovi u kojima se nalaze solidni, da imaju dovoljne zalihe hrane i vode, te da je na ulicama mirno i nema nasilja.