Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. državljani u Turskoj trebaju ostati smireni i postupati prema savjetima

vojni udar

Savjet Ambasade Bosne i Hercegovine u Turskoj za sve grupe i ostale koji su organizirano ili privatno doputovali u Tursku je da zasad ostanu u kućama ili hotelima, zavisno od toga gdje su smješteni i sačekaju razvoj situacije – rekao je u izjavi za Fenu načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje.

Potvrdio je da su Ambasada BiH u Ankari i Generalni konzulat BiH u Istanbulu kontaktirali neke od bh. državljana koji su na stalnom ili privremenom boravku u Turskoj te da niko od njih nije zasad prijavio bilo kakve probleme.

Regoje ističe da je u ovom trenutku najbitnije za bh. državljane da ostanu smireni i postupaju u skladu sa savjetima lokalnih organizacija koje su organizatori putovanja.

-Oni koji su individualno doputovali u svakom trenutku se mogu javiti Ambasadi BiH u Ankari ili Generalnom konzulatu BiH u Istanbulu. Očekivati je da će u toku dana doći do dalje normalizacije situacije u Istanbulu i Ankari te drugim dijelovima Turske – poručio je Regoje.

Oglasili se iz agencije Centrotours: Svi naši turisti u Turskoj su na sigurnom

Kaže da bh. Ambasada provjerava da li su kopneni prelazi otvoreni i u tom smislu agencije koje su organizatori putovanja dobit će i od nadležnih lokalnih organa sigurnosti i lokalnih tour operatora s kojima sarađuju, informacije o savjetima turskih vlasti.

Državljanima BiH se, ističe, savjetuje da izbjegavaju bilo kakva masovnija okupljanja, učešće ili posmatranje demonstracija te da u kretanju kroz određene kontrolne tačke – policijske kontrole postupaju u skladu s instrukcijama organa sigurnosti da bi se izbjegli bilo kakvi slučajni incidenti.

Regoje navodi da su Ambasadu BiH u Ankari kontaktirale pojedine turističke agencija koje su dale informaciju o nekoliko grupa turista koji su ušle kopnenim putem u Tursku i koji se nalaze u različitim dijelovima Turske. Jedna veća grupa turista je u okolini Antalije, te zasad nema informacija da bilo ko od njih ima bilo kakvih problema.

Također, bh. studenti koji su na studiranju u Turskoj su u velikoj mjeri napustili tu zemlju ranije zbog godišnjih odmora, tako da je taj broj dodatno smanjen.

Prema informacijama bh. Ambasade, akže Regoje, situacija u Ankari stavljena je pod kontrolu. Parlament je u funkciji, na ulicama se već pokazuju znakovi normaliziranja situacije, prodavnice su otvorene te se očekuje da će se situacija uskoro potpuno normalizirati u cijeloj Turskoj.

Ambasada BiH u Ankari i Generalni konzulat BiH u Istanbulu su na raspolaganju bh. državljanima.

Brojevi Ambasade BiH u Ankari:

+ 90 312 427 36 02,

+ 90 312 427 36 03

Brojevi telefona Generalnog konzulata BiH:

+90 212 236 69 34

+90 212 236 28 31