Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BH-Gas o projektu gasifikaciji Bijeljine: Na prvi pogled sjajna vijest, ali…

bh-gas-gasovod

Kompanija BH-Gas reagirala je na informacije koje su se pojavile u medijima da će grad Bijeljina od septembra 2017. godine biti snabdijevan prirodnim gasom iz Srbije koji će građani Bijeljine dobivati pod povoljnim uvjetima.

– Na prvi pogled sjajna vijest za građane Bijeljine i sve koji rade na širenju tržišta gasa u BiH pa tako i za BH-Gas. Međutim, ovdje je potrebno istaknuti nekoliko važnih činjenica. Najprije, da bi se grad Bijeljina snabdijevao prirodnim gasom potrebno je izgraditi novi transportni gasovod od Bijeljine do Šepka kojim bi upravljala nova (četvrta) transportna kompanija u BiH. Novi transportni gasovod predstavlja odvojak s postojećeg gasovodnog sistema u BiH i kao takav treba biti izgrađen u koordinaciji s državom BiH i drugim korisnicima postojećeg gasovodnog sistema. Dosad nije bilo nikakve slične koordinacije – navodi se u saopćenju za javnost iz BH-Gasa.

Iz ove kompanije navode da u usporedbi s državama u okruženju, BiH ima daleko najkraći gasni transportni sistem, a najveći broj transportnih kompanija i to na samo jednom transportnom pravcu (jednoj gasovodnoj cijevi). Naglašavaju da su male transportne kompanije neodržive i to posebno s aspekta obaveznog razdvajanja djelatnosti transporta i snabdijevanja koje propagira Treći energetski paket Energetske zajednice jugoistočne Evrope i Evropske unije.

U medijskoj objavi, kako dodaju iz BH-Gasa, stoji da će građani Bijeljine biti snabdijevani prirodnim gasom iz Srbije s cijenom istom kao u Srbiji. Iz BH-Gasa pitaju da li to znači da će regulatorno tijelo iz Srbije određivati cijene prirodnog gasa u BiH? Navode da cijena prirodnog gasa u cijeloj BiH treba biti formirana po jedinstvenoj metodologiji koja nije u direktnoj vezi s načinom formiranja cijene prirodnog gasa u Srbiji, a tu se prije svega misli na duži transportni pravac, ratni dug za prirodni gas, itd.

Novi Zakon o regulaciji tržišta prirodnog gasa u BiH, dodaju iz BH-Gasa, treba biti usklađen s Trećim energetskim paketom, a sve isključivo putem jednog regulatornog tijela na nivou države što treba doprinijeti jedinstvenom tržištu gasa i na taj način stvaranju poslovne klime za ulaganja u izgradnju novih transportnih gasovoda na nivou države i dalje na nivou regija koje čine države u regionu.

-BH-Gas još jednom naglašava da predloženi tekst Energetskog zakona BiH iz oktobra 2016. godine koji obuhvata i regulaciju tržišta prirodnog gasa u BiH ne pruža navedenu mogućnost regulatornom tijelu na nivou države. Šta više, takav zakon ostavlja mogućnost da entitetski regulatori daju saglasnosti za realizaciju projekata i nastajanju novih transportnih kompanija koji bez plana opterećuju postojeće tržište prirodnog gasa u BiH i u konačnici ugrožavaju njegov opstanak. Krajnji korisnici na postojećem gasovodnom sistemu će biti ograničeni u korištenju prirodnog gasa posebno tokom zimskog perioda, a povećanje broja transportnih kompanija na postojećem pravcu snabdijevanja će uzrokovati dodatno povećanje cijene prirodnog gasa za krajnjeg korisnika – navodi se u saopćenju koje potpisuje direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.