Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

centralna izborna komisija

Bh. glasači iz Finske, Mađarske, SAD, Australije, Rusije i Kanade listiće mogu vratiti putem DKP-a

sjednica cik

Korona komplikuje direktan povrat paketa CIK-u

Deset dana prije održavanja lokalnih izbora u BiH, Centralna izborna komisija konstatirala je da birači koji glasaju putem pošte iz inozemstva imaju problema sa slanjem ispunjenih listića nazad na adresu CIK-a putem pošta u određenim zemljama. Tako je shodno izmjenama Pravilnika o provedbi izbora u BiH donesenim jučer, CIKBiH na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdio listu zemalja u kojima je otežan poštanski promet s našom zemljom i u kojima će bh. građani s pravom glasa moći glasačke pakete vratiti putem bh. diplomatsko-konzularnih predstavništava, te ih popunjene umjesto za BiH uputiti na adresu DKP-a zemlje u kojoj žive.

Na listi tih zemalja su Australija, Kanada, Mađarska, Finska, Rusija i Sjedinjene Američke Države. Kako je na današnjoj sjednici kazao Željko Bakalar, predsjednik CIK-a o ovome će kroz instrukcijsko pismo, birači u tim zemljama biti obaviješteni putem Ministarstva vanjskih poslova BiH.

POTPUNA OBUSTAVA POŠTANSKOG PROMETA

Evidentno je da je pandemija korona virusa utjecala i na usporavanje poštanskog prometa u svijetu, a neke zemlje su u potpunosti obustavile poštanski saobraćaj s BiH.

Naime, kako je Fokusu potvrđeno u CIK-u, a nakon što smo tražili dodatno pojašnjenje ovog problema, Finska i Mađarska su u potpunosti obustavile poštanski promet s BiH, tako da birači iz naše zemlje koji žive u tim zemljama iako su ranije dobili pakete iz BiH sada ih ne mogu vratiti nazad CIK-u.

Na naš upit šta će biti s glasačkim paketima kojima su već poslani iz inozemstva, ali je usporen njihov dolazak, iz CIK-a pojašnjavaju da će se ti paketi čekati. Oni koji nisu vratili još uvijek svoje ispunjene glasačke listiće, a primjerice žive u SAD ili nekoj drugoj zemlji s liste CIK-a u kojoj u ovom trenutku ima problema s poštanskim saobraćajem s BiH, oni će paket u posebnoj koverti koja sadrži poštanski žig zemlje iz koje se glasa uputiti nadležnoj ambasadi ili drugom DKP-u s tim da datum na poštanskom žigu bude najkasnije 15. 11. 2020. godine, odnosno za birače koji iz tih država glasaju za Gradsko vijeće Grada Mostara 20. 12. 2020. godine.

Na koverti za diplomatsko- konzularno predstavništvo BiH glasači moraju da naznače: „Za Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine Glasački paket- ne otvaraj“.

Centralna izborna komisija BiH će Ministarstvu vanjskih poslova BiH dostaviti instruktivno pismo o postupanju diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu u vezi sa prijemom i slanjem ovih paketa, a birače izvan BiH koji glasaju putem pošte će informirati o načinu povrata glasačkog paketa ukoliko je država iz koje glasaju putem pošte na listi zemalja koju je utvdila Centralna izborna komisija BiH.

Na današnjoj sjednici nekoliko primjera u vezi sa sticanjem prava za upis u Centralni birački spisak pokazalo je kako ovaj spisak može biti ažuran kada postoji koordinacija i kada institucije sarađuju. Naime, kako je rečeno na današnjem zasjedanju CIK je obaviješten putem Ministarstva pravde BiH, da ih je Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske obavijestilo da je Marku Boškiću istekla zatvorska kazna u Hrvatskoj 28. aprila ove godine. Na taj način Boškić koji inače ima pravo glasa na izborima u BiH stekao je ponovo pravo na upis u Centralni birački spisak BiH za glasanje na izborima 15. novembra.

NOVI UPISI U BIRAČKI SPISAK

Također, iz zatvora u Mostaru, Bijeljini i Orašju CIKBiH je obaviješten da su s 31. 10. ove godine Zijadu Kurtoviću, zatim Kosti Kostiću i Esadu Čavaliću istekle zatvorske kazne, te su i oni stekli pravo upisa u Centralni birački spisak BiH čime će im biti omogućeno da glasaju na biračkim mjestima.

Ovakva praksa u kojoj je vidljiva ažurnost pri upisu u CBS svakako navodi na razmišljanje zbog čega ovako nisu ažurne institucije kada treba imena umrlih osoba skloniti s CBS-a, jer je općepoznato da su osobe umrle i prije nekoliko godina još uvijek na biračkim spiskovima. Da se to promijeni CIK bi konačno morao ozbiljnije naložiti kantonalnim MUP-ovima i matičnim uredima da ažuriraju evidencije u matičnim knjigama umrlih.

Kako bi se pokušalo stati ukraj manipulacijama s biračkim spiskovima, naročito s glasovima putem pošte CIK je donio odluku i da se u svakoj izbornoj jedinici pored ukupnog broja birača daju i podaci po kategorijama da li taj birač glasa na redovnom biračkom mjestu, ili u odsustvu, ili putem pošte, DKP-a ili putem mobilnih timova.

Zanimljivo je i da je 10 dana prije lokalnih izbora u BiH, Općinska izborna komisija Travnik obavijestila CIK da predsjednik i čak četiri člana OIK Travnik zbog zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti dalje obavljati poslove u toj komisiji. Tako je CIK danas imenovao i novu predsjednicu OIK Travnik, te četiri zamjenska člana.