BiH

Bh. građani na Islandu organizirano se registrirali za opće izbore u BiH

17/06/2018

Nešto više od 300 bosanskohercegovačkih građana živi i radi na Islandu, a ambasador Bosne i Hercegovine za Island sa sjedištem u Oslu Nedim Makarević je večeras u Rejkjaviku na susretu s njima asisitirao prilikom registracije za opće izbore u BiH, odnosno popune PRP obrasca.

– Kao i u drugim zemljama, naši ljudi su primjer dobre i uspješne integracije i ovdje na Islandu. Mislim da je poseban trag ostavljen u sportu, gdje su naši fudbaler, bilo kao igrači ili kao treneri, imali veliki pozitivan uticaj na islandski fudbal, čiji nacionalni tim ovih dana igra na svjetskom prvenstvu u Rusiji. To mi je rekao i sam predsjednik Islanda Guðni Th. Jóhannesson – naglašava ambasador Makarević.

Jedan od tih sportista je i Hajrudin Čardaklija, bivši golman FK Sarajevo, koji je u ovu zemlju došao nešto prije agresije na BiH, a večeras je zajedno s ambasadorom Makarevićem bio domacin skupa bh. građana u Rejkjaviku.

– Bitno mi je da naši građani, iako ih je brojčano malo i nalaze se na nepristupačnim mjestima na svijetu, nemaju osjećaj da su sami i da se zaboravilo na njih. Naše iseljeništvo, bilo ono ratno devedesetih ili ovo novo koje je nedavno napustilo BiH, nadam se privremeno, treba učestvovati i u političkim procesima u našoj zemlji te ostvariti svoje demokratsko pravo glasanjem – poručio je Makarević.

On je još jednom podsjetio na nesebičnu pomoć koju je Island uputio BiH za vrijeme poplava 2014. godine te se također zahvalio zemlji domaćinu za podršku koju kao članica NATO-a pruža našoj zemlji na putu ka članstvu u Alijansi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.