napad na aktiviste

BH novinari: Dodik, Stanivuković i policija snose odgovornost za sinoćnje nasilje

Napad na aktiviste bh povorke ponosa Banjaluka

Upravani odbor BHN ocjenjuje kako je nasilje nad novinarim i aktivistima u Banjoj Luci politički generirano i istitucionalno podsticano, kako bi se pred građanima i javnošću kriminalizirali novinari, aktivisti i drugi branitelji ljudskih prava, te predstavili kao “neprijatelji” Republike Srpske, društvenih i religijskih vrijednosti tog entiteta

Upravni odbor udruženja/udruge BH novinari (BHN) smatra odgovornim predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i gradonačelnika Banje Luke Draška Stanovuković za sinoćnje napade huligana na novinare i aktiviste civilnog društva u najvećem gradu RS, kaže se u saopćenju UO udruženja/udruge BH novinari.

– Ova dvojica nositelja najviših funkcija su javnim suprotstavljanjem aktivnostima LGBTQ zajednice u Banjoj Luci, te huškačkom retorikom i kršeći pravo na slobodu okupljanja i djelovanja, direktno uticali na širenje mržnje prema LGBTQ zajednici, kao i nasilničkom ponašanju prema novinarima i aktivistima.

Zajedno sa Dodikom i Stanivukovićem, odgovornost snosi i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) jer su dozvolili da grupa nasilnika preuzme kontrolu nad sigurnošću grada i fizički napadne novinarke Vanju Stokić i Melani Isović, fotoreportera Ajdina Kambera, kao i pripadnike LGBTQ zajednice i druge aktiviste, okupljene u kancelariji Transparency Internationala u Banjoj Luci – kaže se u saopćenju.

Upravani odbor BHN ocjenjuje kako je nasilje nad novinarim i aktivistima u Banjoj Luci politički generirano i istitucionalno podsticano, kako bi se pred građanima i javnošću kriminalizirali novinari, aktivisti i drugi branitelji ljudskih prava, te predstavili kao “neprijatelji” Republike Srpske, društvenih i religijskih vrijednosti tog entiteta. Takvim postupanjem, kako se navodi, političari na vlasti i njima odane institucije, osim što brutalno krše temeljna ljudska prava, žele također stvoriti atmosferu opravdanosti najavljenih restrikcija slobode medija i slobode govora kroz kriminalizaciju klevete.

– Upravni odbor BHN zahtijeva od MUP-a RS javno očitovanje o nefikasnom postupanju u zaštiti sigurnosti novinara i svih drugih aktivista, čija su prava i fizička sigurnost sinoć prekršeni na najgrubli način. Istovremeno, očekujemo od policije zakonito postupanje u provođenju hitne istrage nasilja, otkrivanje počinilaca i njihovo kažnjavanje – dodaje se u saopćenju.

BH novinari daju punu podršku novinarkama portala eTrafika Vanji Stokić i Melani Isović i fotoreporteru Ajdinu Kamberu, dok sa pravnim timom Linije za pomoć novinarima (FMHL) poduzimaju potrebne mjere pravne i druge zaštite prava na slobodan i siguran rad svih novinara i novinarki u Banjoj Luci.