Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijeti i širi mržnju

BH novinari: Nećemo objaviti e-mail poruke huškača i širitelja mržnje

jasmin mulahusic

Navodni “demant” Jasmina Mulahusića – stranačkog bota i osobe koja se dovodila u vezu s terorističkim organizacijama tokom vikenda je objavila Federalna novinska agencija Fena što nezavisni novinari iz svih krajeva BiH smatraju presedanom i vrhuncem nekolegijalnosti i zbog toga što je zanemareno da se protiv ove opskurne osobe vodi istraga zbog širenja mržnje na internetu. Danas je reagiralo Udruženje BH Novinari objašnjavajući zašto se njegov uradak ne može smatrati nikakvim “demantom” jer ono što on radi nema veze sa slobodom govora

Povodom dobijanja e-mail poruka na zvaničnu adresu BH novinara i zahtjeva da objave takozvani demantij na govor mržnje, huškanje, hajku, rušenje profesionalnog ugleda i ugrožavanja sigurnosti novinara i njihovih porodica, generalna tajnica BH novinara Borka Rudić je izjavila slijedeće:

„Postoje najmanje tri razloga zbog kojih BH novinari neće objaviti mail poruku Jasmina Mulahusića, osobe koja mjesecima organizuje i vodi neprimjerenu i ciljanu hajku protiv novinara i medija u BiH i to putem društvene mreže Facebook!

Na govor mržnje, širenje netrpeljivosti, ugrožavanje sigurnosti ili huškanje ne postoji demanti, niti se takva djela mogu bilo čime opravdati, a posebno se ne mogu podvesti pod slobodu izražavanja i pluralizam mišljenja.  U svim pravnim i demokratskim državama govor mržnje, koji uključuje elemente nacionalne netrpeljivosti i targetiranja pojedinaca se procesuira i strogo kažnjava. Samo se u BiH takav govor toleriše i čak pravno brani, kako je to nedavno učinio Sud BiH, kada je Mulahusićeve objave i direktne prijetnje po „ličnoj procjeni i osnovnoj logici“ sudije oglasio „slobodom izražavanja“.

Govor mržnje je u suprotnosti sa sistemom vrijednosti koji podržavaju BH novinari, a koji je utemeljen na novinarskoj etici i zaštiti slobode izražavanja i slobode medija na način kako ih tumači Vijeće Evrope i Evropski sud za ljudska prava. Zbog toga BH novinari neće davati prostor na svojoj web stranici i profilima na društvenim mrežama Mulahusiću, budući da je riječ o osobi koja svakodnevno prakticira govor mržnje, širi ga putem više profila na društvenim mrežama i kroz reakcije hiljade svojih sljedbenika, sa namjerom da multplicira mržnju i druge negativne posljedice prema novinarima i urednicima.

Mulahusić samoproglašeni “Spilberg” i federalni premijer Fadil Novalić u pauzi između suđenja / FOTO: Facebook

VEZANI TEKST: Nedopustiva huškačka retorika Jasmina Mulahusića protiv novinara

Nećemo objaviti pisanije Jasmina  Mulahusića radi solidarnosti sa desetinama novinara i urednika iz  bh. medija: Fokus, N1, Žurnal, FACE TV,  Dnevni avaz, Press media i drugih, te podrške članovima Upravnog odbora BH novinara i akademske zajednice u BiH. Neko ko direktno dovodi u opasnost naše koleginice i kolege zaslužuje jedino bojkot, osudu i dekonstrukciju objava kao neprimjerenog  i huškačkog govora u javnosti, te promptnu prijavu nadležnim policijskim i pravosudnim organima. Ništa više ili manje od toga.

Dokumenti iz Austrije otkrivaju da je Jasmin Mulahusić bježeći od policije bacio bombu

BH novinari su nedavno odbili objaviti i takozvani demanti Fatmira Alispahića na saopćenje Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje,  iz istih razloga –  osobe koje koriste i šire govor mržnje putem interneta ne mogu dobiti prostor na društvenim mrežama ili web platformama iza kojih stoje BH novinari.