Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BH novinari: Protest zbog ponašanja “Optima grupe” prema novinarima

rafinerija2222

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije protestuje zbog ponašanja predstavnika “Optima grupe”, prema novinarima, medijima i javnosti, nakon katastrofalne nesreće, koja se dogodila u “Rafineriji nafte Brod”.

Menadžemnt te kompanije sa sjedištem u Banjoj Luci, u čijem sastavu posluje rafinerija, organizirao je pres-konferenciju na koju su pozvani samo pojedini mediji za koje su oni, kako navode “ocijenili da su zainteresovani” za izjave menadžmenta o pomenutoj nesreći. Na pres-konferenciju nisu pozvani ni novinari ni mediji koji su takoreći od prvog trenutka pratili zbivanja u rafineriji i prvi izvijestili javnost o tragediji u kojoj je jedan radnik poginuo, a 50 ih povrijeđeno, saopćio je danas Upravni odbor Udruženja BH novinari.

Iz tog udruženja podsjećaju da je “havarija, kako zbog tragičnih posljedica, tako i zbog uticaja na životnu sredinu i zbog činjenice da rafinerija koristi prirodne resurse, stvar od prvorazrednog javnog intresa i da javnost, ne samo u RS i cijeloj BiH, nego i u susjednim zemljama ima pravo da zna šta je kompanija uradila kako bi nesreću spriječila i kakvi će biti daljnji koraci menadžmenta”.

Apsolutno je nedopustiva ovakva selekcija medija i novinara, kao što je nedopustivo da se jedna društveno odgovorna kompanija na ovakav način odnosi prema javnosti u zajednici u kojoj posluje, poručili su iz Udruženja BH novinari.