Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BH novinari traže da se direktorica KCUS-a izvini novinarki Kovačev

sebija-izetbegovic-press1

Upravni odbor Udruženja BH novinari saopćilo je da najoštrije osuđuje neprimjereno ophođenje generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović prema novinarki Al Jazeere Balkans Nataši Kovačev, kao i prema drugim novinarima koji su pratili današnju pres-konferenciju o stanju na KCUS-u.

– Kovačev je iskoristila novinarsko pravo i postavila sasvim legitimno pitanje o odlasku liječnika iz sarajevskog Kliničkog centra, i to na svom maternjem – srpkom jeziku. Umjesto arumentiranog i profesionalnog odgovora, direktorica Izetbegović je na ironičan način i koristeći ekavicu nastavila odgovarati na pitanje novinarke, te nipodaštavati zanimanje medija za ono što se događa u Kliničkom centru u Sarajevu – saopćilo je Udruženje BH novinari.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od direktorice Izetbegović hitno i javno izvinjenje novinarki Kovačev, te da svoj odnos i komunukaciju s novinarima i medijima svede u okvire profesionalnog postupanja, dostojnog javne funkcije koju obnaša.

Istovremeno UO BH novinara poziva medijske kuće i novinare iz Sarajeva da bez odlaganja bojkotiraju svaki budući nastup i izjavu Sebije Izetbegović, sve dok se ne izvini novinarki Al Jazeere Balkans.

Ko je normalan, a ko fašista: Teške riječi na presici UKCS-a

Novinarska solidarnost iskazana kroz bojkot, ignoriranje ili odbijanje dolaska na događaje svakom javnom dužnosniku koji se ne ophodi prema novinarima i novinarkama na civiliziran, profesionalan i argumentiran način, jedina su i sasvim legitimna sredstva u borbi protiv bahatih, oholih i nacionalistički raspoloženih bosanskohercegovačkih zvaničnika, navodi se u saopćenju Udruženja BH novinari.