BiH

Saopćenje za javnost

BH novinari traže hitnu istragu postupanja policije u slučaju Ahmetašević

06/03/2021

Upravni odbor BH novinara smatra da je ovakvo ponašanje policijskih službenika nedopustivo prilikom vršenja službene dužnosti

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju današnje hapšenje novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević, koja je u Sarajevu privedena nakon verbalnog sukoba sa policajcima.

U saopćenju za javnost ocjenjuju da je današnje privođenje i višesatno zadržavanje Ahmetašević u pritvoru bilo potpuno neopravdano i bespotrebno.

-Nidžara Ahmetašević poznata je bh. novinarka i aktivistica za ljudska prava, koja prethodno nije kažnjavana i nema nikakvog razloga da joj se određuje pritvor kao da je riječ o nekom kriminalcu, a ne o građanki i novinarki – navodi Udruženje BH novinari u saopćenju.

Ističu da MUP KS treba postupati u skladu sa zakonom ukoliko je novinarka eventualno počinila neki prekršaj, ali smatraju da je ovakvo postupanje prema njoj demonstracija sile.

-Osim toga, i na snimku koji je objavljen u medijima je evidentno da su policajci, u trenutku hapšenja, bez ikakvog razloga upotrijebili prekomjernu silu, a pri tome je jedan od njih uputio i krajnje neprimjeren komentar – dodaje se u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara smatra da je ovakvo ponašanje policijskih službenika nedopustivo prilikom vršenja službene dužnosti i tražit će od nadležnih institucija da u skladu sa zakonom sankcionišu odgovorne policajce zbog neprimjerenih komentara i bespotrebne upotrebe sile.

-O ovom slučaju, koji predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava i sloboda, obavijestit ćemo sve relevantne domaće i međunarodne institucije – saopćio je Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.