BiH

reakcije

BH novinari: Vlasti u RS-u moraju prestati sa diskriminacijom i pritiscima na novinare

08/11/2021

Kako je objavila redakcija Direkta, njihovoj novinarki je 4. novembra sa Vukovićevog broja telefona upućeno nekoliko poruka uvredljivog i uznemirujućeg sadržaja. Slučaj su prijavili Policijskoj upravi Trebinje

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije su osudili uvredljive i vulgarne SMS poruke koje je novinarki portala Direkt Jeleni Denda – Borjan uputio Ljubo Vuković, jedan od izvršnih direktora Hidroelektrana na Trebišnjici i odbornik SNSD-a u bilećkoj Skupštini, saopćeno je iz Udruženja/udruge BH novinari.

Kako je objavila redakcija Direkta, njihovoj novinarki je 4. novembra sa Vukovićevog broja telefona upućeno nekoliko poruka uvredljivog i uznemirujućeg sadržaja. Slučaj su prijavili Policijskoj upravi Trebinje.

Kako se navodi u saopćenju, ovo nije prvi put da Vuković verbalno napada i vrijeđa novinare koji pišu o njegovom radu. Sličan incident, kako se dodaje, dogodio se i u januaru ove godine, kada se ovaj SNSD-ov odbornik također agresivno “obrušio” na novinarku koja mu je postavila pitanje o plaćanju njegovog mobilnog telefona iz opštinskog budžeta.

– Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog sve većih pritisaka koje već mjesecima trpe novinari, urednici i vlasnici medija u Trebinju, ali i cijeloj Republici Srpskoj, čije izvještavanje ne odgovara aktuelnim vlastima u tom entitetu. Pored verbalnih napada, uvreda i prijetnji, brojni novinari i novinarke svakodnevno su izloženi diskriminaciji i ignorantskom tretmanu predstavnika pojedinih javnih institucija, koji ne odgovaraju na njihove zahtjeve za pristup informacijama od javnog interesa i zabranjuju im da postavljaju pitanja na pres-konferencijama – navodi se u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara pozvao je predstavnike vlasti u Republici Srpskoj, javne zvaničnike i direktore javnih preduzeća i ustanova na profesionalnu komunikaciju sa novinarima, osiguravanje jednakog i nediskriminatornog pristupa javnim događajima i informacijama za sve medije i novinare koji izvještavaju iz Trebinja i drugih gradova, kao i uvažavanje zahtjeva medija za dobijanje izjava, komentara i drugih reakcija na odluke i događaje od javnog značaja. Obaveza političara, skupštinskih zastupnika i svih javnih funkcionera je, kako ističu, da svoj rad učine maksimalno transparentnim za sve građane i medije, a ne da vrše selekciju medija i novinara na “podobne” i “nepodobne” ili one koji su naklonjeni vlasti, odnosno opoziciji.

– Podsjećamo da je u posljednje tri godine više od 40 posto novinara/ki u BiH bilo izloženo napadima ili prijetnjama, a čak 75 posto njih je to doživjelo od nekog političara ili nosioca javnih funkcija! Sramotno je da politički zvaničnici u BiH nikada nisu odgovarali za javne napade na medije, kojima konstantno potiču atmosferu nesigurnosti i straha među novinarima i ugrožavaju medijske slobode. Takva praksa nekažnjavanja mora se konačno zaustaviti, a svim novinarima i medijima omogućiti da svoj posao rade u slobodnom i sigurnom ambijentu – saopćio je Upravni odbor BH novinara/Linija za pomoć novinarima.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.