Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pored brojnih privilegija

Bh. parlamentarci trošili hiljade KM na hotelski smještaj na području Sarajeva!

hotel Europa ILUSTRACIJA (1)

Također u tenderu stoji i da „ponuđač treba osigurati evropski meni odnosno da se za doručak nude sve vrste narezaka“

Parlamentarna skupština BiH zaključila je u proteklim danima niz ugovora sa hotelima na području Sarajeva, Lukavice i Pala kojima je isplatila skoro 14.000 KM (preciznije 13.958 KM) na hotelski smještaj.

Piše: A. DUČIĆ

U javnoj nabavci koja je zvanično objavljena stoji da je novac isplaćen hotelima Europa, Termalna rivijera Ilidža – Hotel Hills, Novotel, Club Aparhotel Vučko Jahorina, Terex Company, Lavina i Termag. Nije, pak, navedeno koji su parlamentarci koristili ove usluge.

Treba naglasiti da je ovo realizacija tendera koji je Parlament BiH raspisao još 24. maja 2019. godine u vrijednosti od 100.000 KM a koji se realizuje u periodu od juna 2019. do juna 2021. godine.

Prema tenderskoj dokumentaciji, hoteli trebaju biti na području Sarajeva/Istočnog Sarajeva i kategorisani s tri ili više zvjezdica. Usluga hotelskog smještaja podrazumjeva: – uslugu noćenja u jednokrevetnoj sobi za jednu osobu s doručkom i uračunatom boravišnom taksom.

Također u tenderu stoji i da „ponuđač treba osigurati evropski meni odnosno da se za doručak nude sve vrste narezaka“.

Inače, ukoliko se uzmu u obzir sve vrste prinadležnosti koji imaju državni parlamentarci s mjesečnim plaćama od oko 6.000 KM, a te prinadležnosti se odnose na odvojeni život, smještaj, naknade za mobitele, prijevoz i slično, onda ova vrsta trošenja na hotele i to u periodu pandemije je vrlo upitna.

U nabavci koja je objavljena tako stoji da je na pojedine parlamentarce, primjerice u hotelu Europa, 27. februara isplaćeno čak 2.099 KM!

Prema važećim propisima, poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH koji ne ostvaruju pravo na naknadu za odvojeni život, na troškove smještaja, prijevoza za posjetu porodici, imaju pravo na hotelski smještaj u hotelima koji su izabrani na tenderu za učešće u radu sjednica domova, komisija domovina i ostalih sjednica vezanih ta poslove Parlamenta BiH.