Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

višedecenijska borba

Bh. povorka ponosa: Antifašizam je naš izbor

antifaPP-1011×675

Bh. povorka ponosa želi graditi antifašističku borbu koja za cilj ima razumijevanje međusobnih vrijednosti, solidarnost i empatiju

Kroz historiju su LGBTIQ osobe bile progonjene, mučene i ubijane. Za vrijeme nacističke Njemačke LGBTIQ osobe, mahom gej muškarci, ali i lezbejke, bile su obilježavane rozim trokutom i mučno ubijane u logorima. Ni Jugoslavija nije bila blagonaklona prema LGBTIQ osobama, pa je za vrijeme njenog postojanja homoseksualnost bila kažnjiva zakonom, kaže se u poruci Bh. povorke ponosa.

Njihovu poruku prenosimo u cjelosti.

Antifašističko jugoslovensko naslijeđe, bez dileme jeste važno i govori o neophodnim principima i vrijednostima koje bi svaka osoba sa sobom trebala da nosi. Ipak, važno je napomenuti da antifašističko djelovanje u tom vremenu nije bilo obilježeno širinom koju bi ono kao takvo trebalo da ima. Iako nije uključivalo queer perspektivu, jugoslovensko antifašističko djelovanje je udarilo važne temelje antifašističkog otpora i iz njega možemo i trebamo crpiti inspiraciju za današnje djelovanje. Progon, ubijanja i zakonsko kažnjavanje su ostavili LGBTIQ osobe na margini, kaoi ogromne posljedice na naš otvoren i slobodan život. Te posljedice osjećamo i danas.

Zbog toga se mi, LGBTIQ osobe, i dalje svakodnevno suočavamo sa mržnjom, homo/bi/transfobijom i duboko ukorijenjenim predrasudama koje postoje prema nama. Suočavamo se s nasiljem, odbacivanjem, a šta je to u konačnici nego fašizam.

Kao što je fašizam kroz historiju pa sve do danas poprimao različite oblike, tako je i antifašizam uzimao u obzir kontekst i razvijao se u pravcu u kom ga danas shvatamo. A danas, antifašizam beskompromisno mora da uključuje i LGBTIQ osobe. Pod pojmom antifašizma danas bi se trebalo podrazumijevati ustajanje protiv svih oblika ugnjetavanja, diskriminacije, nasilja i nepravde.Iako se danas obilježava Dan pobjede nad fašizmom, mi posljedice fašizma svakodnevno osjećamo, bilo da govorimo o LGBTIQ osobama ili bilo kojoj drugoj grupi, ali i pojedincu/ki u bh. društvu. Zbog toga je neophodna ujedinjena i jasna borba protiv svih oblika fašizma kojima smo okruženi.

Važno je podsjetiti da homo/bi/transfobija i fašizam imaju isti korijen djelovanja i neupitno je da tamo gdje postoji homofobija postoji i fašizam.

Bh. povorka ponosa želi graditi antifašističku borbu koja za cilj ima razumijevanje međusobnih vrijednosti, solidarnost i empatiju. Želimo da se zajedno sa našim suborkinjama i suborcima suprotstavimo i djelujemo protiv svakog oblika fašizma i njemu komplementarnih ideologija i pokreta utemeljenim na prevlasti jedne skupine nad drugom.

Mi smo kao volonterski i neformalni kolektiv, koji postoji tek tri godine, okupljeni oko ideje antifašističke borbe i u tom pravcu se želimo nastaviti razvijati. Pandemija je stavila različite izazove ispred nas, usporila naše djelovanje, ali nas je i usmjerila da puno više promišljamo na koji način želimo da budemo prisutni u antifašističkoj borbi.

U ovoj godini ćemo nastojati razvijati savezništva, mreže solidarne podrške i pomoći, kako bismo se ujedinjeno i zajedno oporavili od posljedica koje na naše psihičko i fizičko zdravlje ostavlja ova pandemija, poručuju iz Bh. povorke ponosa.