Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Bh. povorka ponosa: Dosta je!

FOTO: Bh. povorka ponosa

Ne tolerišemo više niti jednu jedinu mrzilačku poruku, prijeteći komentar, niti nasilničko ponašanje, naveli su

Zgrada Goethe Instituta u Sarajevu je tokom noći između 13. i 14. juna vandalizirana homofobnim grafitom.

Prema riječima zaposlenika Instituta, policija je obavila uviđaj i izuzela snimak videonadzora na kome je snimljena jedna maskirana osoba, kako vandalizira fasadu na ulazu u institut.

Nepoznati počinilac je ispisao uvredljivi grafit neposredno nakon sinoćnje izložbe, pod nazivom “Čestitke, sramite se”.

Tim povodom su se oglasili Bh. povorke ponosa:

“Sinoć smo u Goethe-Institutu otvorili Mjesec ponosa Bh. povorke ponosa veoma slikovitom izložbom pod nazivom “Čestitke, sramite se!”. Ova izložba na brutalan i eksplicitan način stavlja u prostor mrzilačke, prijeteće i nasilničke poruke koje je Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa primao zadnjih 5 godina, kako kroz svoje društvene mreže, tako i kroz privatne profile članova/ica povorke.

Ti komentari oslikavaju homofobno, nasilničko društvo u kom LGBTIQ+ osobe svakodnevno žive i s čim se suočavaju i bore. Bore se uzdignute glave, nedopuštajući takvima da ih pokolebaju i unište. Hrabro i ponosno LGBTIQ+ osobe svakodnevno žive svoje autentične živote.

A onda nas jutros dočekaju ponovo nasilničke poruke i vandaliziranje objekata. Od koga – pa upravo tih istih nasilnika koji će danas pisati prijetnje na internetu, a sutra na zidovima zgrada, dok će prekosutra te namjere pokušati ostvariti kroz fizičke napade na LGBTIQ+ osobe. Takav je bio slijed prošle godine u Banjaluci, a ovim putem pozivamo MUP KS da adekvatno i brzo reaguje na zaustavljanju i sprječavanju ovih grupa da nastave svoje djelovanje, dok ne bude kasno. Pozivamo i sve ostale nadležne institucije da se uključe u borbu protiv ovakvog nasilničkog ponašanja, da javno reaguju i osude, te da rade svoj posao na prevenciji nasilja.

A mi poručujemo da je već krajnje vrijeme.

Ne tolerišemo više niti jednu jedinu mrzilačku poruku, prijeteći komentar, niti nasilničko ponašanje.

Dosta je!

Ustanimo svi i sve u zaštitu LGBTIQ+ osoba, ustanimo svi i sve zajedno u zaštitu ljudskih života.

Pridružite nam se 18.06. U 19h u kinu Meeting point na projekciji filma “Vilinski vrt”, 19.06. u 12h u FG Bistro i bar na promociji knjige Aleksandra Hemona, 20.06. u 17h u DKC Sarajevo na diskusiji i predstavljanju istraživanja, 21.06. u 18:30 ponovo u Goethe-Institutu na queer refleksijama na filmu. Važno je da budete podrška i kroz događaje, jer oni ne smiju biti zaustavljeni.

I podjednako je važno da svi i sve budete sa nama 22. juna na petoj Bh. povorci ponosa”.”, naveli su u saopćenju iz Bh. povorke ponosa.