BiH

Sarajevo

Bh. povorka ponosa: Održan sastanak sa premijerom KS Edinom Fortom

23/07/2021

Država je odgovorna za sigurno održavanje mirnih protesta, te kao takva ne bi smjela stavljati neproporcionalne zahtjeve na teret organizatora

Nakon što smo 12.7. prijavili Bh. povorku ponosa, te održali sastanak sa MUP-om Kantona Sarajevo i u međuvremenu dobili naložene mjere dodatne sigurnosti, danas smo održali sastanak sa premijerom Vlade Kantona Sarajevo Edinom Fortom, saopćeno je iz Bh. povorke ponosa.

– Informisali smo Premijera o postojećim preprekama sa kojima se i treću godinu zaredom suočavamo, a to je stavljanje tereta dodatnih mjera sigurnosti na organizatore_ice protestne šetnje, čime se onemogućava naše pravo na slobodno javno okupljanje.

Država je odgovorna za sigurno održavanje mirnih protesta, te kao takva ne bi smjela stavljati neproporcionalne zahtjeve na teret organizatora, smatraju.

Zato smo predali jasan zahtjev Vladi Kantona Sarajevo i premijeru Forti, u kojem tražimo da preduzmu sve neophodne mjere, te da u potpunosti obezbijede zaštitu učesnika ovogodišnje Bh. povorke ponosa.

Mi nećemo odustati od našeg prava da izađemo na ulicu i da jasno i glasno poručimo da smo tu, da nas nije strah i da ljubav uvijek pobjeđuje mržnju. Očekujemo od Vlade Kantona Sarajevo i nadležnih institucija da u potpunosti obezbijede protestnu šetnju Bh. povorke ponosa.

Vidimo se 14. 8. 2021. godine u 12 h jer ovo je #otporsamargine, saopćeno je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.