BiH

First Global Challenge

Bh. robotičarima uručena priznanja za prvo mjesto na Međunarodnoj olimpijadi

15/12/2021

Profesor matematike i informatike i predsjednik CERIT-a Anes Hadžiomerović kazao je kako su ponosni što su prvi u konkurenciji od 177 zemalja svijeta

Srednjoškolcima iz Mostara, Čapljine i Stoca, bh. robotičkim reprezentativcima, okupljenim oko Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara – CERIT, u srijedu su uručena priznanja i nagrade za ostvareni uspjeh i prvo mjesto na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021 Discover & Recover.

Prijem za članove Robotičke reprezentacije BiH u Mostaru je organiziralo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, čiji je predstavnik, pomoćnik ministra za znanost i tehnologije, Jasmin Branković istaknuo kako je ovaj veliki uspjeh ostvaren na natjecanju ujedno značajan za popularizaciju BiH na međunarodnom planu.

– Ovo je populariziranje znanosti koje podržavamo koliko je god to moguće i koliko proračun dopušta, a ono što je bitno je da uvodimo mlade ljude u istraživački rad i od njih regrutiramo nove znanstvenike – poručio je Branković.

Inače, First Global Challenge je natjecanje čija je misija inspirirati mlade u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM) te na taj način skrenuti pozornost na važnost ovakvog tipa edukacije.

Profesor matematike i informatike i predsjednik CERIT-a Anes Hadžiomerović kazao je kako su ponosni što su prvi u konkurenciji od 177 zemalja svijeta.

– Imamo zlatnu mladost koja je željna znanja i napretka, a rezultatima smo pokazali da smo prvi – naglasio je prof. Hadžiomerović.

Po njegovim riječima, bilo je pobjednika iz više kategorija kao što su inovacije i challenge, a bh. robotičari su osvojili prvo mjesto u sveukupnom plasmanu jer su zadatke radili zajedno i u rokovima te tako osvojili najviše i bodova.

Luka Jurković iz Srednje škole Čapljina kaže kako mu uspjeh znači puno i smatra da mu se otvaraju brojna vrata daljnjeg obrazovanja, ali i mogućnost za zaposlenje.

– Robotika je za mene novi pojam i novi način da prenesem svoju ljubav prema tehnologiji, a ovo je ujedno fizički način da vidim proizvod svoga programiranja – rekao je Jurković.

Natjecanje, koje je okupilo timove iz 177 zemalja, počelo je krajem svibnja, a završilo krajem rujna ove godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.