građani na čekanju

Bh. vlast kao razbijena vojska: Tegeltija kaže vakcine dolaze, Komšić ne vjeruje (VIDEO)

Sarajevo: Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH
21.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Zoran Tegeltija Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Vakcine ćemo dobiti u rokovima koji su planirani, a obezbijeđena su i sredstva za 20 odsto populacije, poručuje predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija

Građani Bosne i Hercegovine će vakcine protiv koronavirusa dobiti u planiranom roku, odnosno do kraja prvog kvartala tekuće godine, poručio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. Istovremeno, zbog nabavke vakcina, član Predsjedništva BiH Željko Komšić poziva na odgovornost.

Za to vrijeme nadležne zdravstvene ustanove u našoj zemlji poručuju da će sigurniji ulazak u proces imunizacije ovisiti o epidemiološkoj slici koja je trenutno nešto povoljnija.

Vakcine ćemo dobiti u rokovima koji su planirani, a obezbijeđena su i sredstva za 20 odsto populacije, poručuje predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, javlja BHRT.

– Mi ćemo nastaviti s procesom nabavke cjepiva do ukupnog broja koji je potreban da se ljudi cijepe. Procjena je da se između 50 i 60 posto stanovništva treba cijepiti kako bi se ta pošast koja nas muči stavila pod kontrolu. Da budemo vrlo jasni, građani BiH dobiće cjepiva koja budu dobili i drugi građani u Evropskoj uniji, jer biraćemo najsigurnije kanale nabave, a mi mislimo da je to u saradnji sa Evropskom unijom, kaže Tegeltija.

S druge strane, član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra proces nabavke vakcina zamršenim te traži odgovornost Vijeća ministara i Ministarstva civilnih poslova BiH.

– Potpuno neusaglašeni stavovi predsjedatelja Vijeća ministara i Ministarstva civilnih poslova, pri čemu predsjedatelj tvrdi da će građani BiH dobiti cjepiva u rokovima koji su planirani i za građane Europske unije, a iz Ministarstva civilnih poslova tvrde da uopće ne mogu potvrditi nikakav datum prijama, upućuju na potpunu konfuziju i neodgovornost, poručuje Komšić.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH odbacuju navode o nekoordinaciji.

– Uzimajući u obzir navedene činjenice, ni u kojem slučaju ne stoje primjedbe o nedostatku koordinacije i komunikacije u ovom izuzetno značajnom trenutku za sve stanovnike BiH. Poštujući zakonske propise, nabavka lijekova i cjepiva je u nadležnosti entiteta te Ministarstvo civilnih poslova ne donosi samostalno odluke, poručili su iz Ministarstva.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske tvrde – uskoro očekuju nabavku vakcina.

– Očekujemo krajem februara mjeseca, kada govorimo o ruskoj vakcini. Kada govorimo o Gaviju odnosno Kovaks segmentu, nju po njihovim obavezama i njihovim izjašnjenjima očekujemo u prvih šest mjeseci ove godine. Očekujemo isporuku cjelokupne količine, odnosno onih 20 posto populacije koje je neophodno vakcinisati, tvrdi Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

I dok bh. građani čekaju na vakcine, stižu i upozorenja stručnjaka – u period imunizacije ući će se bezbjednije ukoliko se održi stabilna epidemiološka slika. A, razlozi nešto povoljnije epidemiološke slike upravo je poštovanje mjera.

– Te mjere koje se produžavaju dosad su bile funkcionalne, ali upravo zato što su građani to prihvatali. Međutim, bojim se da je sad došlo do nekog zasićenja i da su na to uticale ove vrlo loše odluke što se tiče vakcinacije, kaže primarijus doktor Ednan Drljević, infektolog u Općoj bolnici “Primarijus doktor Abdulah Nakaš”, Sarajevo.

Mjere koje su na snazi u Republici Srpskoj za sada daju pozitivne rezultate, te zbog toga, naglašavaju nadležni, ne razmišljaju o uvođenju novih mjera. Ali, stručnjaci upozoravaju – nije vrijeme za opuštanje.