Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BHANSA korak bliže ispunjenu glavnog strateškog cilja

BiH

bhansa

Kontrolor letenja Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) prvi put je 2. februara uputio dobrodošlicu posadi zrakoplova u zračni prostor BiH iz Centra oblasne kontrole leta – Operativne jedinice ATCU II Banja Luka, čime je nakon detaljnih testiranja i priprema ova operativna jedinica i službeno počela s radom.

BHANSA je time ispunila obaveze propisane Zakonom o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH odnosno usluge kontrole zračnog prometa (oblasna, prilazna i aerodromska kontrola), usluge letnog informiranja, savjetodavne usluge u zračnom prometu i usluge uzbunjivanja.

Time su ispunjene i usluge upravljanja tokovima zračnog prometa kojima se osigurava maksimalna iskorištenost kapaciteta za kontrolu zračnog prometa te usluge upravljanja zračnim prostorom, što podrazumijeva plansku ulogu s ključnim ciljem maksimiziranja upotrebljivosti raspoloživog zračnog prostora.

U narednom periodu preostalo je još da se u skladu sa Zakonom o zrakoplovstvu BiH, a s ciljem operativnog upravljanja zračnim prostorom, uspostavi Jedinica za upravljanje zračnim prostorom (Airspace Management Cell-AMC), u čijem radu sudjeluju i predstavnici koje imenuje Ministarstvo odbrane BiH.

Nakon novembra 2014. godine i početka rada Operativne jedinice ATCU I Sarajevo, odnosno preuzimanja kontrole zračnog prometa do nivoa leta FL 325, odnosno 10.000 metara visine, početak rada Operativne jedinice ATCU II iz Banja Luke je još jedan važan korak bliže prema ispunjenju glavnog strateškog cilja odnosno pružanja usluga kontrole zračnog prometa u cjelokupnom zračnom prostoru BiH.

U saopćenju BHANSA-e je pojašnjeno da će to biti omogućeno dodatnim školovanjem kontrolora zračnog prometa i ostalog stručnog kadra te primjenom najsavremenijih tehnoloških rješenja u pružanju usluga u zračnoj plovidbi.

Puštanjem u rad Centra oblasne kontrole leta – Operativne jedinice ATCU II Banja Luka cjelokupna infrastruktura i oprema na svim lokacijama, predviđena Zakonom, stavljena je u operativnu upotrebu čime se daje potpuni smisao i opravdanost dugogodišnjem ulaganju u Strategiju upravljanja zračnim prometom BiH.

Istaknuto je da je ovo rezultat napornog i predanog rada svih zaposlenika BHANSA-e, a najavljeno je i da će svečanost u povodu obilježavanja početka rada Operativne jedinice ATCU II Banja Luka, biti upriličena naknadno.